Tojásmentes fűszeres kiflik - Éléskamra

Ritkán sütök kenyeres dolgot, de sült máj - házi zsír - húspástétom - sült szalonna - rántotta - töpörtyű dolgokhoz leginkább ez a kenyérféle passzol.

Hozzávalók:

Így készítettem:

Egy tálba borítottam a lisztkeveréket, (kb. fél evőkanálnyi lisztet direkt félretettem már most az elején belőle) kimértem a vizet amit kicsit meglangyosítottam és hozzákevertem 1 szűk evőkanálnyi zsírt (kacsazsírt), és 10 ml bio citrom frissen facsart levét. Fakanállal alaposan összekevertem és fél órát pihentettem. Pihentetést követően szilikonos nyújtólapra borítottam, amit az előzetesen félretett kevéske liszttel hintettem meg, még egyszer átdolgoztam, kerek bucit formáztam és egyenletesen elnyújtottam szép kerekre kb. egy gyermekujjnyi vastagra. Ezután egy evőkanálnyi zsírral átkentem, megszórtam szárított fűszerekkel, pici sóval és körcikkszerűen háromszögletűekre vágtam (8) egyenként feltekertem, majd tapadásmentes tepsibe pakoltam. A tetejét szilikonos kenőecsettel kurkuma poros zsírral átkentem. 200 Celsius fokra előmelegített villany sütőben (alsó-felső de nem légkeverés) 20 percig, majd 180 Celsius fokra mérsékelve még kb. 20 percig sütöttem. Rácson hűtöttem ki őket.

Bemutatok pár variációt az Éléskamra Tojásmentes paleo kenyér lisztkeverékéhez:

Olivás hajtott buci

A hozzávalók és a recept az előbbi, pihentetést követően szilikon lapon négyzetesre nyújtjuk, ezután hat darab téglalapra vágjuk, majd az olivabogyóval és oregáno levelekkel beszórjuk és feltekercseljük, tetejét bevágjuk, ha van bagett sütőformánk akkor arra pakoljuk és úgy sütjük 200 Celsius fokra előmelegített villany sütőben (alsó-felső de nem légkeverés) 20 percig, majd 180 Celsius fokra mérsékelve még kb. 25 percig. Rácson hűtjük ki őket.

Kókuszos-kakaós hajtovány

A hozzávalók a tasakon leírtak szerint, esetleg ha nem felejtjük ki mehet a tésztába egy pár teáskanálnyi glicin, majd szilikon lapon négyzetesre nyújtjuk, egy evőkanál kakaópor, fél evőkanál glicin + egy evőkanál zsírjára darált kókuszreszelék keverékével beszórjuk, hat darab téglalapra vágjuk és egyenként feltekercseljük, tetejét csíkosra bevagdossuk, bagett sütőformán sütjük 200 Celsius fokon 20 percig majd még kb. 20-25 percig 180 Celsius fokon. Délutáni kávézáshoz-teázáshoz házi lekvárral szerintem tökéletes lehet. Így néz ki:

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: Éléskamra Finoman reform termékcsalád