Diótej

Nagyon telt ízű-aromás egyszerűen elkészíthető, elég gyakran csinálom, univerzális nagyon, joghurthoz, sütéshez-főzéshez-turmixokhoz édes és sós végső felhasználásra egyaránt alkalmas.

Hozzávalók:

  • 30-40 gramm natúr lehetőség szerint szép egészséges világos színű bio dió,
  • csipet só,
  • kb. fél liter víz (én forrásvizet használok).

Elkészítés:

A dióbelet előkezeljük kb. egy napig aktiváljuk, azaz beáztatjuk picit sózott vízbe annyira hogy teljesen ellepje a víz, a nap folyamán ezt az áztatóvizet többször cseréljük. Szobahőmérsékleten tarthatjuk, nem muszáj hűtőszekrénybe tenni ez idő alatt.

A diót a vízből leszűrjük és kimérünk fél liter friss vizet, beleteszünk csipet sót, összefőzzük, kihűtjük langyosra és alaposan összeturmixoljuk kb. kétszer két percig legerősebb fokozaton. Ezután a dió teljesen feloldódik, a sok órás áztatgatás és alapos, erős turmixolástól. Ezt követően szűrögetni szükségtelen. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, akkor nem muszáj összefőzni se, csak simán nyersen is turmixolhatjuk.

Ha édes felhasználásra szeretnénk, akkor aszalvánnyal (pl. egy füge vagy egy datolya) főzzük-turmixoljuk, de ha sós dolgokra szeretnénk használni, pl. főzelékbe vagy szószokhoz-mártásokhoz akkor anélkül készítsük.