Máktej
Nagyon-nagyon-nagyon finom tej készíthető a mákból. Érdemes kipróbálni legalább egyszer! Mennyei!
Hozzávalók:
- kb. 60 gramm friss bio (gabonákkal, gluténnel, szójával stb. nem szennyezett) mák,
- 8-9 dl víz, én forrásvizet használok,
- opcionálisan datolya vagy más aszalvány 1-2 darab.
Elkészítés:
A kimért mákot annyi hideg vízbe hogy kb. egy ujjnyira ellepje beáztatjuk pár órára. Néhány óra leteltével az áztatóviztől sűrű lyukú szűrő segítségével megszabadulunk, a beáztatott mákot egy forralóedénybe tesszük, felöntjük kb. 8 dl friss forrásvízzel és összeforraljuk. Mikor langyosra hűtöttük, turmixgép segítségével 3-4 alkalommal (közbeiktatott gép pihentetéssel) kb. 1 percig legmagasabb fokozaton turmixoljuk, majd egy egyszerű függönyanyagból házilagosan varrt szűrőzsák segítségével gyorsan leszűrjük, kézzel alaposan kinyomogatjuk a zsákból a nedvességet. Ha édeskésre szeretnénk, opcionálisan tehetünk a mák szemekhez forraláskor 1-2 szem datolyát vagy ennek megfelelő mennyiségű más aszalványt.
A máktejből készítettem: