Szotyitej

Kellemes ízű-aromás egyszerűen elkészíthető, univerzális nagyon, joghurthoz, sütéshez-főzéshez-turmixokhoz inkább sós végső felhasználásra alkalmas.

Hozzávalók:

  • 3-4 dkg natúr lehetőség szerint szép egészséges világos színű bio napraforgóbél,
  • csipet só,
  • kb. fél liter víz (én forrásvizet használok).

Elkészítés:

A napraforgóbelet előkezeljük kb. egy napig aktiváljuk, azaz beáztatjuk picit sózott vízbe annyira hogy teljesen ellepje a víz, a nap folyamán ezt az áztatóvizet többször cseréljük. Szobahőmérsékleten tarthatjuk, nem muszáj hűtőszekrénybe tenni ez idő alatt.

A vízből leszűrjük és kimérünk fél liter friss vizet, beleteszünk csipet sót, összefőzzük, kihűtjük langyosra és alaposan összeturmixoljuk kb. kétszer két percig legerősebb fokozaton. A napraforgóbél teljesen feloldódik, a sok órás áztatgatás és alapos, erős turmixolástól. Ezt követően szűrögetni szükségtelen. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, akkor nem muszáj összefőzni se, csak simán nyersen is turmixolhatjuk.

Ezt készítettem belőle:

Szotyiföl