Chia magos tepertős kekszek

Hozzávalók:

  • 35 gramm chia mag,
  • 30 gramm gluténmentes zabpehely,
  • 100 gramm manióka liszt,
  • 10 gramm földimandula liszt,
  • 4 gramm só,
  • 3 gramm szódabikarbóna,
  • 100 gramm meleg víz,
  • 75 gramm darált sertés tepertő.
Elkészítés:

30 gramm chia magot és 30 gramm gluténmentes zabpelyhet kávédarálón ledarálunk. Hozzáadjuk a kimaradt 5 gramm chia magot, a kimért manióka lisztet, földimandula lisztet, sót és szódabikarbónát, majd alaposan elkeverjük. A darált sertés tepertőt 100 gramm meleg vízzel vegyítjük majd a szárazakra öntjük, alaposan elkeverjük, ezután kézzel is egybedolgozzuk, összegyúrjuk. Hideg helyre (hűtőszekrénybe) tesszük pár órára vagy egy éjszakára hogy a rostos liszteknek legyen ideje alaposan beduzzadni.

A hűtőszekrényből kivéve a tésztánkat szilikon lapon kevés alálisztezéssel (zabpehely vagy manióka liszt) kb. 3-4-5 mm vékonyságú lappá nyújtjuk, műanyag derelye vágóval néhány centis négyzetekké szabdaljuk és gáztepsibe pakoljuk, a tetejüket egy két helyen villával megszúrkáljuk. Ebből a tésztamennyiségből pont egy négyzet alakú gáztepsi tepertős kekszünk lesz. 180 Celsius fokos sütőben alsó-felső sütőbeállítással kb. 10 perc sütést igényel.