A Nature Cookta I. receptversenyére készítettem.

Duplán káposztás pogácsák

 

Hozzávalók:

  • 45 dkg fehér fejes káposzta,
  • 4 dl ízlés szerint sózott-borsozott víz,
  • 3-4 dkg napraforgóbél beáztatásra várva, fél napos beáztatás után nagyjából 6 dkg súlyra hízik, az áztatóvizet ki kell önteni, és át kell szűrőn mosni a magokat,
  • 20 dkg Cassava gari,
  • 10 dkg Nature Cookta tápióka keményítő,
  • 4 dkg Nature Cookta kókuszliszt,
  • 2 dkg Nature Cookta bambuszrost,
  • 4 dkg Nature Cookta útifűmaghéj liszt,
  • 1 evőkanál Nature Cookta szódabikarbóna,
  • 1-1 evőkanál Nature Cookta tökmagolaj vagy bármilyen állati zsiradék pl. házi kacsazsír,
  • + 15 dkg reszelt káposzta kevés kacsazsíron párolva.
  • fűszerek: ízlés szerint, én őrölt borsot használtam.

Elkészítés:

A káposztát nagyjából összedaraboltam és 4 dl vízben fél puhára főztem, majd az egészet jól egészen simára leturmixoltam a beáztatott és lecsöpögtetett imáron 6 dkg napraforgó magbéllel.

Az összes szárazanyagot egy nagy tálba mértem és jól összekevertem. Még forrón ráöntöttem a káposztás napraforgós turmixolt masszát fakanállal - majd amikor már kevésbé volt lágy kézzel is gyúrogattam, majd két felé mértem. Mindkét tésztához egyenként adtam nagyjából egy evőkanálnyi zsiradékot, kerek cipót formáztam belőlük szilikonos nyújtólapon. Ha igényli a tészta akkor tápióka keményítővel lehet a ragacsosságán enyhíteni, de nekem ez így pont jó volt, csak minimális liszt került alá-fölé. A két cipót egyenként elnyújtottam jó vékonyra, 1 cm-nél ne legyen vastagabb, és lehelet vékonyan ecsettel megzsíroztam majd elterítettem rajta az előzetesen zsiradékon barnásra pirított reszelt káposztát. Harmadolva hajtogattam: A tészta felső harmadát középre, aztán az alsó harmadát középre, majd ugyanezt balról és jobbról is. Hagytam kb. 10 percig így, és újranyújtottam. 1,5 cm magasságú lett, rácsoztam késsel a tetejét és kiszaggattam, 5-6 cm átmérőjű műanyag formával. Megsodortam körbe-körbe majd mentek a tepsibe. Majdnem két gáztepsinyi adag lett. A gyuradékokból újra cipót formáztam és megismételtem a pogácsa szaggatást. A végső gyuradékokból pedig kifliket tekercseltem, nem látszik, de azok kicsi mustárral vannak töltve és szezámmaggal díszítve. A tetejét kurkumával megszínezett szirupos édesítővel kenegettem, de lehet egy tojássárgájával is. 175 Celsius fokon sütöttem 40-45 percig, de figyelni kell, mert a széleken hamarabb megpirulhat és azokat érdemesebb hamarabb kiszedegetni.

Azért is különleges, mert a káposztareszelékes zsíradékos hajtogatás miatt leveles lett az első szaggatás. A gyuradékos nem, tehát legközelebb a gyuradékokból mindből kifliket fogok formázni inkább.