Édesburgonyás pogácsa
Egyszerű reform harapnivaló:
- vendégváró sós rágcsa,
- gyerekzsúrra,
- tízóraira-uzsonnára,
- kirándulásokhoz.
Hozzávalók:
- 300 gramm főtt és pürésített édesburgonya,
- 1 tojás,
- 120 gramm Nature Cookta kölesliszt,
- 30 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
- 20 gramm Nature Cookta útifűmaghéj liszt,
- 10 gramm lenmagőrlemény ( lenmag kávédarálón megőrölve ) sima lenmagpehellyel vagy szezámpehellyel is helyettesíthető,
- 8 gramm Nature Cookta Himalája só,
- 45 gramm zsiradék (kivételesen ehhez a recepthez a jellegéből adódóan az állati zsiradékot preferálom),
- elnyújtáshoz - formázáshoz kevés Nature Cookta bambuszrost,
- kenegetéshez tojássárgája vagy paradicsomszósz.
Elkészítés:
A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan elkeverjük. A tojást az édesburgonya pürével és a zsiradékkal krémesre botmixerezzük. A nedveset és a szárazat vegyítjük, előbb kanállal, pár perc után pedig kézzel is alaposan egybedolgozzuk, majd félretesszük legalább fél órára de akár egy fél napra is jó hideg helyre (hűtőszekrénybe) pihenni-duzzadni.
Szilikonos lapon kevés bambuszrosttal alá-fölé szórva elnyújtjuk, késsel berácsozzuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, kezünk élével körbesodorjuk, tepsibe pakoljuk. A kimaradt gyuradékokat újragombócozzuk és újranyújtjuk, kedvünk szerint formázzuk, készülhetnek fonott-csavart finomságok is. A tetejét tojássárgájával vagy paradicsomszósszal kenjük. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 25-30-35 perc alatt megsütjük, a pogácsa mérettől is függ a sütés hossza. A pogácsákat ne pakoljuk nagyon közel egymáshoz mert sütés közben nőni fognak. A sütési idő sütőnként eltérő lehet, mindig kísérjük figyelemmel. Ha már szép barnás a teteje és a talpa is barnulgat akkor hamarosan elkészül. Lehetőség szerint rácson hűtsük ki. Csak kihűtve fogyasszuk, melegen-langyosan még nedves a belseje.