Empanada - töltött batyu
	Misi készítette - minimális útmutatással-segítséggel - az Éléskamra reform lisztek ÉV SZAKÁCSA 2018-as versenyre. Ezzel indult az AMATŐR kategóriában.
	Ez egy like-gyűjtős verseny 2018. december 20-ig lehetett rá szavazni. Ezúton is köszönöm mindenkinek aki szavazott az alkotására. Ugyan nem jutott be az első három helyezett közé, de különdíjat kapott!
	Mindannyian nagyon büszkék vagyunk rá!

	Hozzávalók a tésztához:
- 1 tasak Éléskamra vékonytésztás olasz pizza lisztkeverék,
 - 250 gramm puhára főtt batáta / édesburgonya / hagyományos burgonya, (mindegy melyik),
 - 90 ml batáta főzővíz,
 - 3 kanál folyékony zsiradék.
 
Töltelék:
- 1 fej hagyma,
 - pár gerezd fokhagyma,
 - 1-2 kanál zsiradék,
 - kb. 250 gramm darált hús,
 - kb. fél-egy dl sűrű paradicsompüré,
 - só, bolognaihoz használatos zöld és szárított fűszerek ízlés szerint pl. bazsalikom, oregánó, kakukkfű, zellerzöld, rozmaring, stb.
 
	Elkészítés:
	Enyhén sós vízben batátát főzünk, majd amikor puha, kivesszük a főzővízből és kimérünk belőle 250 grammot. Hozzámérünk a főzővízből 90 ml-t és az egészet botmixerrel pürésítjük a három kanál zsiradékkal együtt. A lisztkeveréket egy tálba tesszük, erre borítjuk rá a langyos zsíros batáta pürét. Összekeverjük, majd kézzel összegyúrjuk. Félretesszük pihenni minimum fél órára.
	Ezalatt elkészítjük a tölteléket: egy fej hagymát aprítunk. Zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, fűszerezzük és hozzákeverjük a sűrű paradicsompürét. Lassú tűzön pár perc alatt összefőzzük, kostolással beállítjuk az ízvilágot, félretesszük hűlni.
	A tésztát szilikon lapon vékonyra nyújtjuk, egy derelyeszaggató műanyag eszközzel köröket szaggatunk, majd a derelyeszaggató eszköz segítségével a darált hússal betöltjük, tapadásmentes tepsibe pakoljuk. A leeső gyuradékot újra gombócozzuk-nyújtjuk-szaggatjuk az előbbi módon. A tetejét egy tojás sárgájával vagy paradicsompürével vékonyan lekenhetjük - ez opcionális.
	180 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással középső sínen kb. 30 perc alatt sül meg.

	A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt megvásárolható: Éléskamra Finoman reform termékcsalád