Empanada - töltött batyu

Misi készítette - minimális útmutatással-segítséggel - az Éléskamra reform lisztek ÉV SZAKÁCSA 2018-as versenyre. Ezzel indult az AMATŐR kategóriában.
Ez egy like-gyűjtős verseny 2018. december 20-ig lehetett rá szavazni. Ezúton is köszönöm mindenkinek aki szavazott az alkotására. Ugyan nem jutott be az első három helyezett közé, de különdíjat kapott!
Mindannyian nagyon büszkék vagyunk rá!
Hozzávalók a tésztához:
 

Töltelék:

  • 1 fej hagyma,
  • pár gerezd fokhagyma,
  • 1-2 kanál zsiradék,
  • kb. 250 gramm darált hús,
  • kb. fél-egy dl sűrű paradicsompüré,
  • só, bolognaihoz használatos zöld és szárított fűszerek ízlés szerint pl. bazsalikom, oregánó, kakukkfű, zellerzöld, rozmaring, stb.
 
Elkészítés:
 
Enyhén sós vízben batátát főzünk, majd amikor puha, kivesszük a főzővízből és kimérünk belőle 250 grammot. Hozzámérünk a főzővízből 90 ml-t és az egészet botmixerrel pürésítjük a három kanál zsiradékkal együtt. A lisztkeveréket egy tálba tesszük, erre borítjuk rá a langyos zsíros batáta pürét. Összekeverjük, majd kézzel összegyúrjuk. Félretesszük pihenni minimum fél órára.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket: egy fej hagymát aprítunk. Zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, fűszerezzük és hozzákeverjük a sűrű paradicsompürét. Lassú tűzön pár perc alatt összefőzzük, kostolással beállítjuk az ízvilágot, félretesszük hűlni.
A tésztát szilikon lapon vékonyra nyújtjuk, egy derelyeszaggató műanyag eszközzel köröket szaggatunk, majd a derelyeszaggató eszköz segítségével a darált hússal betöltjük, tapadásmentes tepsibe pakoljuk. A leeső gyuradékot újra gombócozzuk-nyújtjuk-szaggatjuk az előbbi módon. A tetejét egy tojás sárgájával vagy paradicsompürével vékonyan lekenhetjük - ez opcionális.
180 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással középső sínen kb. 30 perc alatt sül meg.
 
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt megvásárolható: Éléskamra Finoman reform termékcsalád