Köményes burgonyás pogácsák
Hozzávalók:
- 250 gramm manióka liszt (nem tápióka keményítő),
- 50 gramm lenmagliszt (sárga),
- 30 gramm bambuszrost liszt,
- 5 gramm Éléskamra Foszfátmentes paleo sütőpor,
- 300 gramm főtt burgonya (vagy édesburgonya),
- 80 ml burgonya főzővize,
- 90 gramm zsír,
- 3 tojás (150 gramm),
- 1 - 2 teáskanál (ízlés szerint) parajdi vagy himalája só, vagy tengeri só a lényeg hogy adalékmentes legyen,
- fűszerek ízlés szerint, én őrölt köményt, fokhagyma granulátumot szórtam bele,
Elkészítés:
A langyosra kihűtött főtt burgonyát 80 ml főzővízzel, zsírral és a tojásokkal együtt pürésítjük. A szárazanyagokat egy tálba mérjük alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a burgonyás masszát, egybegyúrjuk homogén állagúvá, ezután félretesszük hűvös helyre duzzadni. Nagyjából egy órát pihentetjük, de akár lehet hosszabban is, a lényeg hogy hűtő hidegben legyen. Ezalatt szépen egybeduzzad. Szilikonos lapon dolgozunk, ha szükséges minimális manióka lisztezős hintéssel. Elnyújtjuk a tésztát, a tetejét éles késsel rácsozzuk, kiszaggatjuk a pogácsákat, majd a gyuradékból derelye vágóval rudakat vagdosunk.
A tetejét egy tojással átkenjük.
180 Celsius fokon légkeverésen kb. 35 percig sütjük. Ez egy gáztepsi adag.