Köményes burgonyás pogácsák

Hozzávalók:

  • 250 gramm manióka liszt (nem tápióka keményítő),
  • 50 gramm lenmagliszt (sárga),
  • 30 gramm bambuszrost liszt,
  • 5 gramm Éléskamra Foszfátmentes paleo sütőpor,
  • 300 gramm főtt burgonya (vagy édesburgonya),
  • 80 ml burgonya főzővize,
  • 90 gramm zsír,
  • 3 tojás (150 gramm),
  • 1 - 2 teáskanál (ízlés szerint) parajdi vagy himalája só, vagy tengeri só a lényeg hogy adalékmentes legyen,
  • fűszerek ízlés szerint, én őrölt köményt, fokhagyma granulátumot szórtam bele,

Elkészítés:

A langyosra kihűtött főtt burgonyát 80 ml főzővízzel, zsírral és a tojásokkal együtt pürésítjük. A szárazanyagokat egy tálba mérjük alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a burgonyás masszát, egybegyúrjuk homogén állagúvá, ezután félretesszük hűvös helyre duzzadni. Nagyjából egy órát pihentetjük, de akár lehet hosszabban is, a lényeg hogy hűtő hidegben legyen. Ezalatt szépen egybeduzzad. Szilikonos lapon dolgozunk, ha szükséges minimális manióka lisztezős hintéssel. Elnyújtjuk a tésztát, a tetejét éles késsel rácsozzuk, kiszaggatjuk a pogácsákat, majd a gyuradékból derelye vágóval rudakat vagdosunk.

A tetejét egy tojással átkenjük.

180 Celsius fokon légkeverésen kb. 35 percig sütjük. Ez egy gáztepsi adag.