Pizzás csigák / glutén- és tojásmentes verzió:

Misi 9. születésnapjára készült a vendég gyerekeknek a szülinapi torta mellé sós rágcsának.

A receptötlet Trollanyutól van, a meglévő alapanyagkészleteim alapján kicsit átdolgoztam. 22 db lett belőle :-)

Hozzávalók a tésztához:
  • 120 gramm rizsliszt + szezámmagliszt vegyesen (teljesen mindegy melyikből mennyi),
  • 50 gramm tápióka keményítő,
  • 20 gramm kókuszliszt,
  • 2 púpozott evőkanál útifűmaghéj,
  • 1/2 teáskanál só,
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor,
  • 250 gramm forró víz,
  • 1 teáskanál bio citrom facsart leve vagy 5%-os bio almaecet,
  • 1 evőkanál házi bármilyen zsír vagy ha nincs akkor kókuszolaj.
A töltelékhez:
  • 1-2 evőkanál zsír vagy kókuszolaj
  • 1 hagyma apróra vágva
  • kb. 1,5 dl paradicsompüré vagy paradicsomkonzerv
  • 1-2 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, bors ízlés szerint
  • 1-2 teáskanál szárított oregáno, bazsalikom
  • reszelt cheddar sajt a töltelékbe néhány dkg.

Először a tölteléket készítettem el, hagymát zsiradékon üvegesre pároltam, utána ment rá a fokhagyma és a paradicsompüré, kicsit rotyogott sűrűsödött, befűszereztem és félretettem kihűlni.

Ezután a száraz hozzávalókat egy tálban mind összekevertem. Erre öntöttem rá a kimért forró vízben elkevert zsiradékot + citromlevet. Ezeket jól összegyúrtam majd hagytam kihűlni. Én szilikon nyújtólapon szoktam téglalap alakúra kinyújtani, könnyen kezelhető ruganyos a tészta, nem kell alálisztezni jól lehet vele dolgozni. Megkentem a paradicsomos töltelékkel egyenletesen, reszelt sajttal megszórtam, feltekertem és nagyjából ujjnyi széles karikákra szeleteltem, sütőpapíros tepsibe igazítottam őket, nem kell nagy távolságra helyezni, mert nem nagyon lesznek nagyobbak. 180 Celsius fokos sütőben hőlégkeverésen sütöttem őket kb. 20 percig, de érdemes figyelni, mindenki figyelje azért közben, nehogy odaégjen.

 

Napraforgóbél lisztes pizzás csigák / tejtermék és tojásmentes paleo-vegán verzió

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 gramm Nature Cookta napraforgóbél liszt,
  • 30 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
  • 20 gramm lenmagőrlemény (kávédarálón megőrölt lenmag),
  • 20 gramm Nature Cookta bambuszrost,
  • 20 gramm Nature Cookta útifűmaghéj liszt,
  • 120 gramm burgonya vagy édesburgonya,
  • 250 ml víz,
  • 1 evőkanál Nature Cookta kókuszolaj,
  • 5 gramm Nature Cookta Himalája só,
  • 3 gramm szódabikarbóna,
  • 20 gramm bio almaecet.

Töltelék: házi ketchup vagy pizzaszósz, zöld fűszerek, inaktív mentes élesztőpehely (opcionális).

Elkészítés:

A burgonyát 250 ml sós vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a kókuszolajat és az almaecetet, turmixoljuk. A kimaradó hozzávalókat / szárazanyagokat egy tálba kimérjük és alaposan összekeverjük. Ráöntjük a meleg nedvesanyagot a szárazakra és előbb kanállal, később kézzel egyenletes állagúra gyúrjuk, majd félretesszük pihenni kb. 30 percre. Szilikonos lapon - szükség esetén bambuszrost vagy tápióka keményítő alálisztezéssel - fél-egy ujjnyi vékony téglalapra nyújtjuk, megkenjük házi ketchuppel vagy pizzaszósszal, megszórjuk friss zöld (ennek hiányában szárított) aprított bazsalikommal-oregánóval, inaktív mentes élesztőpehellyel és szorosan feltekerjük, ujjnyi vastag karikákra szeleteljük és tepsibe sorakoztatjuk. A csiguszok kissé növekedni fognak sütés közben, ezért ne rakjuk szorosan a sütőlapra. 200 Celsius fokra előmelegített villany sütőben (alsó-felső de nem légkeverés) 20 percig, majd 180 Celsius fokra mérsékelve még kb. 20 percig sütjük. A sütési idő sütőnként változhat, mindig kísérjük figyelemmel. Rácson hűtjük ki őket. Csak kihűlve fogyasszuk.