Misi 9. születésnapjára készült a vendég gyerekeknek a szülinapi torta mellé sós rágcsának.
A receptötlet Trollanyutól van, a meglévő alapanyagkészleteim alapján kicsit átdolgoztam. 22 db lett belőle :-)
- 120 gramm rizsliszt + szezámmagliszt vegyesen (teljesen mindegy melyikből mennyi),
- 50 gramm tápióka keményítő,
- 20 gramm kókuszliszt,
- 2 púpozott evőkanál útifűmaghéj,
- 1/2 teáskanál só,
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor,
- 250 gramm forró víz,
- 1 teáskanál bio citrom facsart leve vagy 5%-os bio almaecet,
- 1 evőkanál házi bármilyen zsír vagy ha nincs akkor kókuszolaj.
- 1-2 evőkanál zsír vagy kókuszolaj
- 1 hagyma apróra vágva
- kb. 1,5 dl paradicsompüré vagy paradicsomkonzerv
- 1-2 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors ízlés szerint
- 1-2 teáskanál szárított oregáno, bazsalikom
- reszelt cheddar sajt a töltelékbe néhány dkg.
Először a tölteléket készítettem el, hagymát zsiradékon üvegesre pároltam, utána ment rá a fokhagyma és a paradicsompüré, kicsit rotyogott sűrűsödött, befűszereztem és félretettem kihűlni.
Ezután a száraz hozzávalókat egy tálban mind összekevertem. Erre öntöttem rá a kimért forró vízben elkevert zsiradékot + citromlevet. Ezeket jól összegyúrtam majd hagytam kihűlni. Én szilikon nyújtólapon szoktam téglalap alakúra kinyújtani, könnyen kezelhető ruganyos a tészta, nem kell alálisztezni jól lehet vele dolgozni. Megkentem a paradicsomos töltelékkel egyenletesen, reszelt sajttal megszórtam, feltekertem és nagyjából ujjnyi széles karikákra szeleteltem, sütőpapíros tepsibe igazítottam őket, nem kell nagy távolságra helyezni, mert nem nagyon lesznek nagyobbak. 180 Celsius fokos sütőben hőlégkeverésen sütöttem őket kb. 20 percig, de érdemes figyelni, mindenki figyelje azért közben, nehogy odaégjen.