Sajtízű kréker - Anyasüti
Sós rágcsira fájt a fogam. Olyasmire, ami roppan és sajtos és hasonlóan mint a chips-félék ehetjük akár útközben is.
Tejtermék kilőve, tojás is, és diófélék is, de mégis találtam jó megoldást! Praktikus okokból húsleves főzéshez érdemes társítani. Mindjárt ki is derül hogy miért.
Hozzávalók:
- 100 gramm Anyasüti Omlós házi pogácsa lisztkeverék,
- 70 gramm hántolt földimandula panír (ennek hiányában darált mandula-dió-mogyoró akár vegyesen is megfelelő de akkor már nem AIP kompatibilis),
- 30 gramm zsiradék, (tejmentes állati zsír - házi zsír a legjobb választás),
- 200 gramm húslevesben főtt és botmixerrel pürésített sárgarépa,
- 1 lapos evőkanál por állagú zselatin (én GREAT Lakes márkájút használok),
- opcionálisan: 1-2 evőkanál lenmag (de lehet szezámmag is) kávédarálón őrölve (arany lenmag a legjobb választás de sima barna is lehet), ha nem toleráljuk az olajos magokat, akkor pogácsa lisztkeverékből tegyünk 1-2 evőkanállal többet bele, és számítsunk rá, hogy kicsit nehezebb lesz majd az elnyújtás-formázás, ezen könnyíthetünk ha a zselatint a meleg répapüréhez turmixoljuk és alaposan beleoldjuk,
- ízlés szerint só, házi porított fűszerek / zöldfűszerek (oregánó, tárkony, bazsalikom, kömény, kurkuma por vagy ki mit szeret azt tegyen hozzá, pl. őrölt bors, fokhagymapor, rozmaring....)
- és ami a "sajtos" ízvilágot adja: kb. 3 evőkanál Now Foods Nutritional YEAST Flakes, azaz inaktív mentes élesztőpehely.
Elkészítés:
A húslevesben főtt puha sárgarépákat még langyosan a kimért zsiradékkal simára pürésítjük. A szárazanyagokat egybekeverjük, majd a zsiradékos répapürével jól eldolgozzuk és pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Praktikusan három-négy gombócra adagoljuk ki.
A hűtőből adagonként vegyük ki, mert szobahőmérsékleten hamar bepuhul a tészta és akkor már nagyon nehezen tudjuk elnyújtani formázni.
Szilikonos nyújtólapon, tapadásmentes nyújtófával kb. 4-5 mm-esre nyújtsuk el, derelyevágóval hosszúkás négyzetekre vágjuk és tepsibe pakoljuk.
Ha szeretnénk tovább gazdagítani az ízélményt akkor vékonyan kenjük le cukormentes mustárral sütés előtt a tetejüket. Aldiban kb. 200 valahány forintért kapható cukormentes DIJONI mustár, csavaros tetős.
Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon 20 perc sütést igényel, de a sütési idő sütőnként eltérhet, mindenképp kísérjük figyelemmel. Ha már a szélei kezdenek barnulni akkor elkészült. A tepsiben hagyjuk kihűlni, melegen-langyosan ne pakolgassuk, mert akkor még könnyen morzsálódós-törékeny. Kihűtés után kemény-roppanós lesz. Frissen kisütve, de már hideg állapotban a legfinomabb, legjobb szerintem, de száraz helyen tárolva dobozokban szalvéták között másnap-harmadnap is megfelelő állaga lesz. Én szoktam rizsszemeket tartani a kekszes-rágcsás dobozban ami azért van, hogy felszívja az esetleges nedveséget, ezért tovább friss - ropogós marad a rágcsálnivaló.
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: www.paleonagykereskedes.hu
Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/zserbo-anyasuti/