Céklakrémleves
Csak körülbelül mennyiségeket írok, mivel semmit nem mértem pontosan.
Hozzávalók:
- kb. 30-40 dkg nyers darabolt tisztított cékla,
- egy kisebb darab paszternák,
- egy teáskanálnyi köménymag,
- egy-két levél babérlevél,
- kb. 4 dl házi kókusztej,
- kb. 4-5 dl húsleves alaplé,
- ízlés szerint só, gyömbér fűszer, vagy nyers reszelt gyömbér, kurkuma por.
Elkészítés:
Fedeles pyrex tálba (jénaiba) tesszük a zöldségeket mellé rakva a köménymagokat és babérlevelet és kb. egy-két dl vizet, kb. 1 órán keresztül 180 Celsius fokos sütőben sütjük.
Valamennyire kihűtjük majd turmixgépbe pakoljuk, felöntjük kókusztejjel reszelünk rá gyömbért, sózzuk majd turmixoljuk. Felöntjük húsleves alaplével, ízesítjük, majd egybeturmixoljuk a kívánt állag eléréséig. Fűszerezhetjük még kedvünk szerint zöld fűszerekkel is. A húsleves alaplém is enyhén fűszeres, tehát én már nem tettem hozzá semmi mást.