Házi májkrém
Nincs pontos receptem, csak körülbelül arányokat írok, mindenki saját ízlésének megfelelően alakíthat rajta.
Hozzávalók:
- kb. 20 - 25 dkg tisztított-zsigerelt nyers máj (marha, sertés, nyúl, liba, kacsa, csirke... ízlés szerint bármelyik lehet),
- kb. 2-3 evőkanál házi zsír, vagy pár maroknyi házi tepertő,
- zöld fűszerek ízlés szerint, nálam: kakukkfű, rozmaring, tárkony, petrezselyemzöld,
- száraz fűszerek: kömény, nigella mag őrlemény, majoránna,
- Himalája só,
- egy-két evőkanál sütőben sült sütőtök püré, ennek hiányában húslevesben főtt puha sárgarépa,
- egyéni ízlés és tolerancia alapján: pár gerezd fokhagyma, fél fej lilahagyma, vagy vöröshagyma, de jó a snidling is.
Elkészítés:
A májat aprítjuk, majd vízben néhány perc alatt megfőzzük. A főzővízet leves alaplének későbbi felhasználásra praktikus dolog eltenni. A főzővízből kivett májat késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a zsiradékot, puha zöldséget/sütőtököt sót-fűszereket és krémesre mixeljük. Az ízét kóstolással utóigazítjuk.