Kelkáposzta főzelék

Klasszikus hétköznapi étel, mentes verzióban, ahogyan én készítem.
 
Hozzávalók:
  • egy közepes méretű kelkáposzta fej - torzsa kivágva-aprítva,
  • két nagy fej vöröshagyma, vagy fehérhagyma de póréhagyma is lehet,
  • pár darab közepes méretű fehér édesburgonya, vagy hagyományos burgonya, kockákra vágva,
  • húsleves/csontleves alaplé, annyi hogy az edénybe aprított zöldségeket teljesen ellepje,
  • só, fűszerpaprika, majoránna ízlés szerint,
  • ízlés szerint fokhagyma gerezdek,
  • fél teáskanál, vagy ízlés szerint köménymag, de lehet őrölt kömény is,
  • kb. két evőkanál manióka liszt, főzelék sűrítőnek.
 
Elkészítés:
Egy nagy főzőedénybe aprítjuk a  káposztát, vöröshagymát, burgonyát és felöntjük annyi leves alaplével hogy teljesen ellepje. Lassú tűzön főzzük fedővel letakarva. Közben fűszerezzük fokhagymanyomón átpréselt fokhagyma gerezdekkel, sóval, köménnyel. A manióka lisztet csomómentesre kikeverjük egy kevés hideg leves alaplével vagy vízzel, majd hőkiegyenlítjük pár kanál főzővízzel, és ha már puhára főttek a zöldségeink a főzővízhez keverjük. Gyakori kevergetés mellett az ételt sűrűbbre főzzük, közben fűszerezzük fűszerpaprikával és majoránnával, ha kell, sóval utóízesítjük.
Feltét lehet mentes virsli vagy kolbász, vagy sült hús.
 
TIPP: elkészíthető kínai kel levelekből is.