Panna cotta variációk (gyümölcs - zöldség - egyéb)

A 2018. évi nyár során fagyi - nasi - süti - puding pótlékként többször több verzióban elkészítettem, ezt az egészséges desszertet. Ha az arányokat betartjuk, turmixgéppel készítjük, hőmérsékletre nagyjából figyelmet fordítunk, akkor gyakorlatilag elronthatatlan. Mutatok egy pár dekoratív képet a végeredményről, de ha jövünk-megyünk és tízóraira vagy uzsonnára terveztük be az elfogyasztását akkor praktikusabb csavaros tetejű üvegekbe töltögetni. Ilyen esetekben a dekorációs gyümölcsöktől egyéb sallangoktól javasolt eltekinteni, vagy minimalizáljuk.
 
 
Kb. arányokat írok, ugyanis egyetlen fix összetevője van, ami A ZSELATIN, és direkt ennek a bélbarát gyógyító összetevőnek a napi szintű fogyasztására fejlesztettem ki ebben a formában a desszertet. Tehát pont ezt az egy dolgot helyettesíteni semmiképpen sem javasolt, hiszen nyáron a gyógyító csontleves-húsleves dologból a melegre való tekintettel kevesebb fogy, így ebben a formában szívesebben fogyasztjuk.
Tehát a lényeg: a zselatinon kívül helyettesítgethetünk bátran!
 
Hozzávalók:
 
  • kb. 500 ml folyadék (bármilyen házilag készített vagy vásárolt növényi tej amit szeretünk, de előfordult hogy egy részét csontleves alaplével helyettesítettem, és az is előfordult hogy vaníliás ízesítésű rooibos tea is került bele),
  • kb. 500 gramm (főzővízzel együtt mérve) hámozott, magozott, darabolt és puhára főtt cukkini, tök vagy patisszon, helyettesíthető: almával, körtével, sütőtökkel, és mindezekkel vegyesen is, azt hiszem egyelőre mással még nem próbáltam, de el tudom képzelni még részben édesburgonyával is,
  • diétánk, életmódunk, hitünk, ízlésünk szerinti édesítőszer, pl. kókuszvirágcukor, glicin, stevia, méz, szirup..........,
  • 18 gramm legalább 200 bloom erősségű zselatin.
  • dekorációnak, csinosítani, extrázáshoz: aszalványok, friss gyümölcsdarabok, lekvár, kókuszvirágcukor szórás, csonthéjasok (diók-magok), kókusztejszín habbá verve sorolhatnám még estig.
Elkészítés:
 
A folyadékba mérjük a zselatint és lassan kevergetve melegítjük addig, míg fel nem oldódik teljesen.
A turmixgép kelyhébe öntjük a langyosra visszahűtött főtt darabos dolgokat, pár percig (közben pihentetjük a gépet), magas fordulatszámon turmixoljuk. Hozzáöntjük a kb. azonos hőmérsékletű zselatinos folyadékot majd tovább turmixoljuk jó habosra egy-két percig. A kiszemelt tálkákba, csavaros üvegekbe töltjük, hűtőszekrényben behűtjük. Néhány óra alatt teljesen homogénre bedermed. Ha azt tapasztaljuk, hogy a hűtés során kettéválik (eleinte csekkoljuk) akkor érdemes tiszta kiskanállal pár alkalommal átkevergetni teljes dermedésig. Én úgy vettem észre, hogyha gyorsan hűtjük, akkor nem válik ketté.
 
További tippjeim:
 
  • Amennyiben kétségeink vannak - eleinte idegenkedünk - a zöldségek ilyen célú felhasználását illetően VAGY nincs időnk-kedvünk időt tölteni a zöldség - gyümölcs hámozással, főzéssel, ez esetben is elkészíthetjük a PANNA COTTA-t, de én azt javaslom, hogy sima növényi tej helyett válasszunk zsírosabb-teltebb-erősebb kókusztejszínt a desszertünk elkészítéséhez. Így kb. 800 ml legyen a kókusztejszín amit egyéb folyadékkal (pl. vaníliás rooibos teával) 1000 ml-re ki tudunk egészíteni. Zselatinból 18 gramm így nem lesz elég, minimum 30 gramm zselatint kell adagolni a kb. 1 liternyi folyadékhoz.
  • A kiválasztott általunk használt édesítőszert mindig az alapos turmixolást követően tanácsolt hozzáadagolni apránként és mennyiséget sem lehet még kb-re se meghatározni, mivel a felhasznált zöldség-gyümölcs dolgok természetes édessége is változó. Én is mindig kóstolgatni szoktam, mielőtt üvegekbe töltöm a turmixot.
  • Mindig friss alapanyagokat használjunk, és alaposan nézzük át mit pakolunk bele, mert ha frissen kerül bele minden összetevő és a hőkezelés is gyorsan lezajlik, akkor a desszertkéink alkalmasak arra, hogy jó pár napig ellássanak minket köztes hamival, nasiként, hűtőszekrényben csavaros üvegben ugyanis három-négy napig biztosan semmi állagromlástól, megsavanyodástól nem kell tartanunk. De ha eleve kb. két napja lefőzött növényi tejet használunk, és a zöldséget se aznap hámoztuk, főztük, akkor maximum 1-2 napig tartható a desszert, így ugyanis jóval hamarabb megsavanyodik.
  • A panna cotta-ink ünnepivé varázsolhatóak tetszés szerinti ehető dekorációk bevetésével, itt kiélhetjük kreativitásunkat is, kenhetünk rá lekvárt, megpakolhatjuk friss gyümölcsökkel, aszalványokkal, diófélékkel, habszifonba töltött kókusztejszínhabbal is gazdagíthatjuk kedvünkre.