Tojásmentes madártejkrém

Az egyik kedvenc desszertem volt - igen, még az életmódváltásom előtt - a MADÁRTEJ. Elmondhatatlanul imádtam az édes, krémes, tejes, tojásos, tojáshabos finomságot, sok vaníliával (igazi rúd vanília magokkal). Anyukám eszméletlenül finomra készítette mindig. Jó sok ideje nem ettem..... De olyannyira a kedvenceim közé tartozott, hogy tavalyi és tavalyelőtti években édesanyám születésnapi meglepetésként megcsinálta amennyire tőle tellett mentes verzióban csak nekem, bolti kókusztejjel, valamint cukormentes édesítőszerrel.... pontosan hogyan készítette, nem tudom, mivel meglepi ajándék volt, én pedig örömmel kanalazgattam, nosztalgiázva.
 
Ahogy bejött az ősz, a tél, és így kicsit több időm maradt a főzögetésre, és kísérletezgetésre, elkészítettem, egy sütőtökös finomságot, kókusztejjel, zselatinnal, izgalmas fűszerekkel. Ahogy kanalazgattam, egyből beugrott, hogy: hmmmm.... hát..... ez mennyire hasonlít..... ööööö..... inkább emlékeztethetne..... a madártejre...... ööööö.... csak egy kicsit ezen, vagy azon kéne változtatni... Így hát a következő sütőtökös kísérleteimnél már végre is hajtottam bizonyos változtatásokat és szerintem sikerült is elég jól. Fiam szerint nem tökéletesen hasonlít, de igenis emlékeztet az íze a madártej szép sárga krémjére.
 
Hozzávalók:
  • Kb. 250 gramm (nem kell precízen mérni) nyers, lehetőség szerint Nagydobosi érett sütőtök darabolva,
  • kb. 200-300 ml házi kókusztej,
  • kb. egy teáskanál kurkuma por,
  • kb. 15-20 gramm por állagú zselatin (Great Lakes preferált),
  • ízlés szerint: vaníliarúd magjai,
  • opcionális: amennyiben nem elég édes a tök, vagy jobban kötődünk még az édességekhez, ízlés és követett diéta szerinti édesítőszer: glicin, vagy méz, vagy stevia, vagy kókuszvirágcukor.... én általában már semmit nem rakok hozzá pluszban :-)
  • és itt jön a csavar: picike, azaz kb. fél - egy mokkáskanálnyi: Nature Cookta fekete só :-)
Elkészítés:
Puhára főzzük a sütőtökdarabokat a kókusztejben, még melegen hozzáadjuk a zselatint, kurkuma port, vaníliarúd kikapart magjait, és fekete sót. Elkevergetjük, hogy a zselatin teljesen feloldódjon, majd még langyoskás melegen a turmixgép kelyhébe öntjük, és magas fordulaton krémessé turmixoljuk. Ez kb. 1-2 percet igényel. Megkóstoljuk, és utánízesítjük, adunk hozzá ízlés szerint édesítőszert, esetlegesen picike sót.
Tálkákba töltjük, majd hideg helyre tesszük dermedni. Fontos, hogy minél gyorsabban bedermedjen, hogy ne váljon ketté: sűrűbb ritkább részekre!