Elöljáróban annyit mondanék, hogy ez is egy "belecsempészős" recept.... aki régóta olvasóm, elég hamar, könnyedén rájöhetett arra, hogy minden ételbe az egészségesség jegyében bőségesen rakok zöldséget is, hol egyértelműen láthatóra, hol trükkösen rejtve. Itt sincs ez másképpen. Az új Monsieur Cuisine gépemmel készítettem, azonnal dupla adaggal, feltétlen bízva a sikerben, de kipróbálásra inkább szimpla adagot javaslok.

Vaníliás krémdesszert

Hozzávalók:

  • 250 gramm zsenge cukkini hámozva, szükség esetén magozva, kisebb darabokra aprítva,
  • 150 ml sűrűbb zsírosabb tartalmasabb növényi tej (kókusztejjel készítettem, de simán elkészíthető földimandula vagy akármilyen növényi tejjel),
  • egy csipet Nature Cookta Parajdi só, (fontos bele),
  • egy vaníliarúd kikapart magjai,
  • 20 gramm Nature Cookta kókuszolaj,
  • 20 gramm Nature Cookta VCO kókuszolaj,
  • egyéni ízlés és diéta szerinti édesítés (méz, glicin vagy ki mit szeretne),
  • egy teáskanál Nature Cookta special Pektin.

Elkészítés:

A pektin és VCO kókuszolaj kivételével a hozzávalókat kb. 10 perc alatt összefőzzük. Beleszórjuk a pektint, azonnal krémesre turmixoljuk, majd ezután alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés közben néhány perc alatt sűrűbbre főzzük. Hűvösebb helyen langyosra hűtjük, végül hozzámixeljük a VCO kókuszolajat is. Tálkákba töltjük és hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálalhatjuk gyümölcsökkel, aszalványokkal, diófélékkel, de piskóta, vagy palacsinta-gofri töltelékként is funkcionálhat.

TIPPEK:

  1. Aki nem érzékeny a tojásra, a VCO kókuszolajjal egy időben egy tojássárgáját hozzáturmixolva tovább gazdagíthatja, krémesítheti a desszertet.
  2. Érdemes kipróbálni olyan variációval hogy nem kókusztejjel főzzük hanem mandulatejjel, ez esetben a végén nem VCO kókuszolajjal mixeljük össze hanem Nature Cookta hidegen sajtolt mandula olajjal. Ezzel a variációval folyékonyabb, mártásosabb végeredményt kapunk és a mandula aroma fog leginkább dominálni.
  3. Az egészség jegyében hozzátehetünk egyéb kompatibilis kiegészítőket is: pl. kollagén peptidek, diétába illesztett fehérjepor, glicin, kurkuma por, L-glutamin... stb.