AIP vegán répás piskóta

Ezzel a sütirecepttel azoknak szeretnék segíteni, akik az Autoimmun Paleo protokoll elveit követve étkeznek, mégis vágynak valamilyen desszertre, kényeztető finomságra.
A süti: tojásmentes, tejmentes, gluténmentes, gabonamentes, mag- és dióféléktől mentes, maglisztmentes, cukormentes, édesítőszermentes mégis finom és édes.

 

Hozzávalók:

  • 200 gramm plantain, azaz főzőbanán, (kb. közepesen érett legyen, kívül zöldes-sárgás, pár helyen kicsikét barnás), - ez egy nagyobb darab főzőbanán, felpucolva mérve,
  • 100 gramm hagyományos sárga gyümölcs banán, - keményebb legyen, ne érett,
  • 100 gramm nyers reszelt répa, (én elektromos zöldségreszelőt használok)
  • csipet só,
  • 300 ml házi kókusztej,
  • 5 gramm Nature Cookta Étkezési szódabikarbóna,
  • 2 gramm Nature Cookta Étkezési citromsav,
  • 100 gramm hántolt földimandula panír, (én Yungast szoktam vásárolni)
  • 20 gramm zöldbanán liszt (Yungas).
 
Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius fokra. A hántolt földimandula panírt, zöldbanán lisztet, a szódabikarbónát és citromsavat egy tálba mérjük, összekeverjük, a sárgarépát lereszeljük, majd a lisztekkel vegyítjük.
Karikákra daraboljuk a héjától megszabadított főzőbanánt, gyümölcsbanánt, turmixgép kelyhébe pakoljuk, egy csipet sóval és a kókusztejjel az egészet krémes habos állagúra turmixoljuk. A krémet a szárazanyagokkal egy szilikonos spatula segítségével - óvatosan hogy a jó krémes hab állag ne sérüljön - nagy mozdulatokkal összekeverjük, majd egy kb. 20-25 cm körátmérőjű szilikonos torta, vagy piteformába töltjük. Ha nincs szilikonos formánk, akkor kókuszolajjal kikent sütőpapírozott forma is megfelelő. 180 Celsius fokos sütőben alsó-felső sütési beállítással középső sínen kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ha már barnul a teteje akkor valószínűleg kész. Erre a kevert sütire jellemző, hogy a sütés során csak nagyon enyhén emelkedik meg, nem fog úgy feljönni-megnövekedni mint a tojásos piskóták. Nem kell megijedni, ez nem tojásos, tehát ez a normális ezekből az alapanyagokból! Kisütést követően minél előbb tegyük rácsra kihűteni, ne hagyjuk semmiképpen a formában kihűlni, ugyanis muszáj gyorsan átszellőznie, és csak a rácson van erre lehetősége. Megfigyelhetjük, hogy a kihűtés során sok nedvességet enged még ki magából, ami a rács alatt lecsapódik. Ha nem rácson hűtenénk, akkor mindaz a kicsapódni kívánó nedvesség a tésztában maradna, ami rontaná a süti állagát.

Fontos információ: 

Ne várjuk soha, hogy egy tojásmentes süti ugyanolyan levegős, könnyed és megemelkedett pille állagú lesz mint a tojással készült! Hacsak nincs benne jó sok vízoldékony rost (útifűmaghéj), sokkal tömörebb és nedvesebb lesz a belseje! Ez nem baj, ennek ilyennek kell lennie! Értékeljük a tápértékét és élvezzük az ízét elsősorban.

Variációk és helyettesítési tippek:

  • a szódabikarbóna paleo foszfátmentes sütőporral kiváltható.
  • citromsav helyett rakhatunk bele aszkorbinsavat vagy kevés bio citrom frissen facsart levét vagy almaecetet is.
  • a zöldbanánliszt helyettesíthető nyílgyökér liszttel, esetleg tápióka keményítővel is, de a zöldbanánliszt sokkal inkább preferált.
  • kókusztej helyett használhatunk pl. földimandula tejet, vagy más paleo tejet, de vegyük figyelembe hogy csak a földimandula vagy kókusztej számít autoimmun paleo eliminációs alapanyagnak.
  • földimandula helyett rakhatunk bele darált diót vagy mogyorót (egyéni tolerancia függvényében), de vegyük figyelembe hogy csak a földimandula  autoimmun paleo elimációs alapanyag, a csonthéjasok csak az eliminációt követő visszavezetési fázisban megfelelő előkezelés után javasoltak.
  • tetszés és követett diéta, tolerancia függvényében bogyós gyümölcsökkel, esetleg aszalványokkal is gazdagíthatjuk, akár krémmel is tölthetjük. 
  • én a képen láthatóan csak natúran készítettem egy szív alakú szilikonos formában, a tetejét kihűtést követően finomszemcsés kókuszreszelékkel hintve, de süthető akár muffinformákban is, vagy tortaformában ahogyan szeretnénk.