Margit névnapra - anyukámnak meglepi - készült kókuszkocka. A recept tej-, cukor-, dió- és magliszt mentes, paleo, raktam bele pici csavart is, így még finomabb.
Most szezonális az áfonya, tehát azzal készítettem, de bármilyen más diétánk és ízlésünk szerinti lekvárral megkenhető, ha nem akarunk vele tovább bajlódni, akár töltelék nélkül is megállja a helyét.
Kókuszkocka
Hozzávalók a piskótához:
- 4 tojás,
- 20 gramm 4×-es édesítőszer,
- egy csipet só,
- 20 gramm kókuszliszt,
- 5 gramm szódabikarbóna
- 60 gramm manióka liszt
Tölteléknek:
- kb. 100 gramm áfonyalekvár
Bevonathoz:
- kb. 20 gramm (szűrőn vagy szitán keresztül csomómentesített) édes karobpor, vagy kakaópor,
- 10 gramm méz, vagy egyéni ízlés és diéta szerinti más édesítő,
- kb. 10 evőkanál házi kókusztej, vagy egyéni ízlés és diéta szerinti más növényi tej,
- 10 gramm kókuszolaj.
- kb. 50 gramm kókuszreszelék a hempergetéshez.
Elkészítés:
A sütőt bekapcsoljuk: 180 Celsius fokra beállítva a hőmérsékletet. A kétféle lisztet valamint a szódabikarbónát alaposan összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet só hozzáadásával felverjük. A sárgáját krémessé botmixerezzük az édesítőszerrel, majd a kikevert liszteket hozzáadagoljuk, miközben spatulával kevergetjük. Ezután óvatos nagy mozdulatokkal a keményre vert fehérjehabot is belekeverjük. Szilikonos sütőformában (az enyém 15×15 cm-es) kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Ettől nagyobb (pl. 20×20 cm-es) sütőformába is tehetjük, így alacsonyabb lesz, gyorsabban átsül, ezért én azt ajánlom hogy tűpróbával mindig ellenőrizzük az elkészültségét, de a sütés első 10-15 percében semmiképpen se nyissuk ki a sütőt, mert a piskótánk összeesik. Ha a piskótánk elkészült és kivettük, és már nem forró, a formából célszerű rácsra borítva tovább hűteni.
A kihűlt piskótát vízszintesen kettévágjuk, és a lekvárral megtöltjük. Kívánt méretű kockákra szeleteljük.
A "csokimáz" hozzávalóit vízgőz felett egybeolvasztjuk, a megtöltött piskótakockákat villára tűzve benne megmártjuk, majd a kókuszreszelékbe hempergetjük.