Kovászos kelt rácsos pite
Hozzávalók:
- 150 gramm maniókalisztes kovász,
- 180 gramm cukkini- / tökpüré (nagyon kevés vízzel puhára párolt cukkini vagy tök esetleg patisszon pürésítve/turmixolva),
- 280 ml házi kókusztej,
- 10 gramm Nature Cookta kókuszolaj,
- 30 gramm Nature Cookta bambuszrost,
- 50 gramm Nature Cookta mandulaliszt,
- 75 gramm aranysárga lenmagliszt,
- 40 gramm manióka liszt,
- 20 gramm batáta liszt, (az édeskés finom íze miatt választottam, mivel hozzáadott édesítőszer egyáltalán nincs a tésztában, de természetesen helyettesíthetjük mandula vagy manióka liszttel is egy az egyben),
- 5 gramm Nature Cookta parajdi kősó.
Elkészítés:
Egy tálba mérjük a cukkini/tökpürét és hozzáadjuk a maniókalisztes kovászt és kókusztejet, az egészet homogénné keverjük, konyharuhával letakarva meleg helyen pár órát pihentetjük, tovább érleljük. A pihenő időben egy másik tálba kimérjük a szárazanyagokat-liszteket és ezeket alaposan összekeverjük. Elkészíthető még a töltelék is, ami kedvünk-igényünk szerint variálható, mi a mákimádók közé tartozunk, így én előszeretettel készítek mákos tölteléket, de persze mindenki töltheti azzal ami a saját kedvence.
Ehhez a pitetésztához ilyen arányokkal készítettem mákos-meggyes tölteléket:
Hozzávalók:
- 200 gramm szemes darálatlan mák,
- 50 gramm kókuszvirágcukor, (aki bírja a cukoralkoholakat és ragaszkodik a paleo édesítőszerhez, használjon eritritet, de a mi emésztésünkre a cukoralkoholok rossz hatással vannak így én azokat száműztem a konyhámból),
- egy teáskanál őrölt fahéj,
- 1 üveg (720 ml) cukor- és tartósítószer mentes meggybefőtt,
A mákot a kókuszvirágcukorral keverve kávédarálón megőröljük. Egy főzőedényben a meggybefőtt levével (ez kb. 140-150 ml) sűrű krémmé főzzük. Őrölt fahéjjal fűszerezzük. Betöltésig félretesszük.
A pite összeállítása:
A vegyített paleo lisztekhez hozzáadjuk a pihentetett kovászos masszát (akkor jó, ha már habos-megemelkedett) a folyékony állagú kókuszolajat és először kezünkkel, vagy spatulával vegyítjük hogy a szárazanyagok fölvegyék a kovászt, majd a robotgép dagasztószárával pár percig (kb. 5-6 perc) egybedolgozzuk úgy, hogy rugalmas laza lágy tésztát kapjunk. Végül kezünkkel egy cipóvá simítjuk. Pattentos fedelű kelesztőtálban melegvízfürdőben vagy sima tálban konyharuhával lefedve meleg helyen néhány órát kelesztjük. A továbbiakban szilikon lapon dolgozunk, ha kell kevés alálisztezéssel amire manióka lisztet használjunk: két cipóvá osztjuk: 500 gramm és 340 gramm méretű cipókat formázunk. A nagyobb cipót kb. 30 cm-es körlappá nyújtjuk, 26-27 cm-es körátmérőjű (preferáltan szilikon de fém is lehet ha sütőpapírozott ) tortaformába igazítjuk úgy, hogy peremet képezünk az oldalán. A máktölteléket egyenletesen belekenjük, eloszlatjuk a máktölteléken a magozott meggybefőtt szemeket, és a kicsi cipót kb. 26 cm körátmérőre elnyújtva alakítsuk ki derelyevágóval a dekorációs rácsokat-formákat majd helyezzük a töltelék tetejére. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással középső sínen sütjük kb. 15 percig, majd mérsékeljük 180 Celsius fokra és még kb. 40-45 perc további sütést igényel. FONTOS! A sütőből kivéve miután már nem tűzforró, minél előbb fordítsuk ki a piteformából a sütit és rácson hagyjuk teljes kihűlésig. Csak így tud kellően átszellőzni és így nem marad vizes állagú a tészta. Megfigyelhető hogy a rácsozat alatt jelentős mennyiségű nedvesség csapódik ki a kihűlés során, és ha bennemarad a sütőformában a pite, akkor ez a sok ottrekedő nedvesség a tésztát eláztatja, így nem lesz jó. Én a kifordításhoz nagy alakú műanyag merev tálaló alátéteteket használok, így bátran összetörés nélkül a formából fejreállítva kifordítom az egyik alátétre, majd a pite fenekére helyezem a rácsot és a másik alátétet és azonnal visszafordítom a helyes irányba a pitét. Így hagyom kihűlni. A süti minimális édesítőszert tartalmaz, nekünk így jó, de kezdő életmódváltóknak feltételezem hogy ettől több édesítésre van igényük, ezt javaslom mindenképpen figyelembe venni az elkészítés során.