Maglisztmentes muffin - piskóta
Heti rendszerességgel készítek kókusztejet. Mivel zéró waste szemléletmód jellemez, ezért a szűrleményt mindig kiszárítom, átdarálom és dobozkákban félretéve várják a további felhasználást. Elég sok száraz kókusz szűrlemény összegyűlt, ezért kitaláltam, hogy piskóta-muffin formában hasznosítom egy részét.
Hozzávalók:
- 4 db közepes méretű tojás (megmértem: kb. 200 gramm),
- 330 ml almapép vagy cukkinipép (ha cukkinit használunk akkor több édesítőszerre lesz szükség),
- egyéni ízlés és követett diéta szerinti édesítés (én kb. 70 gramm juharszirupot használtam, de mézzel is ugyanolyan jól működik),
- 60 gramm zöldbanán liszt,
- 30 gramm házi kókusztej készítés során visszamaradt és kiszárított, csomómentesre darált szűrlemény,
- csipetnyi szódabikarbóna,
- opcionálisan a tetejére tetszés szerinti bogyós gyümölcsök, én most ribizlit használtam.
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval robotgép habverőjével elkezdjük verni, majd a szirupot vagy folyékony állagú mézet fokozatosan hozzácsurgatva fehér krémes állagúvá verjük. Ezután - tovább folytatva a habverést - hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját is, majd az almapépet/cukkinipépet. A zöldbanánlisztet a száraz kókuszszűrleménnyel és szódabikarbónával összekeverjük, és kanálnyi adagonként spatulával a felvert tojásos krémhez keverjük. Óvatos mozdulatokkal tegyük, hogy ne essen össze a felvert massza. Tetszőleges szilikonos vagy más egyéb tapadásmentes formákba adagoljuk a masszát és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig - enyhe barnulásig - sütjük. Sütőbe helyezés előtt opcionálisan megszórhatjuk a tetejét bogyós gyümölcsökkel is. Ha fagyasztóból kivett gyümölcsökkel dolgozunk, akkor mindenképp forgassuk meg a bogyósokat zöldbanán lisztben vagy kiszárított kókusz szűrleményben, hogy ne áztassa el a süti tésztáját a kiengedett gyümölcsök leve. Nagyon-nagyon finom, könnyű-puha piskótás állagú süteményeink lettek. Anyukám agyon dícsérte.
Gyorsabb és egyszerűbb változatban is elkészítettem, annyit módosítottam, hogy párolt cukkini pürét (botmixerrel) adtam hozzá az almapép helyett és a tojásokat robotgéppel egészben habosítottam ki. Ribizli helyett most fekete szeder került a tetejére, téglalap alakú szilikonos formába töltöttem. A tapasztalat: így nem lesz annyira magas és buborékos laza a tésztája, kicsit tömörebb állagú és laposabb. Ilyen a végeredmény: