Paleo répatorta

Hozzávalók a tésztához:
  • 70 gramm darált dió
  • 20 gramm zsírtalanított kókuszliszt,
  • 6 gramm Éléskamra foszfátmentes sütőpor,
  • csipet só, 
  • opcionálisan édesítőszer pl. kevés glicin vagy kókuszvirágcukor,
  • 100 gramm finomra reszelt nyers sárgarépa,
  • 3 tojás,
  • 10 ml bio citrom csavart leve.
Elkészítés:
 
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét csipet sóval fehér habbá verjük, a sárgájákat az édesítőszerrel kikeverjük, majd hozzávegyítjük az előzetesen kimért és egybekevert szárazanyagot, reszelt sárgarépát és citromlevet is. Végül a fehérjehabot nagy mozdulatokkal óvatosan hozzáadagoljuk, lazítva ezzel a masszát. Kb. 20 cm-es körátmérőjű szilikonos tortaformába simítjuk, majd 185 Celsius fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók a világos krémhez:
  • 350 ml növényi tej (házi kókusztej),
  • 35 gramm nyílgyökér liszt,
  • csipet kurkuma a szép élénkebb szín érdekében, ami opcionális,
  • édesítés egyéni diéta és ízlés alapján (én glicint port használtam, utólag azaz főzést követően kóstolás alapján beállítva az édességét, de stevia is jó választás),
  • pici citromlé, és bio citrom reszelt héja, ízlés szerinti mennyiségben,
  • 40 gramm kókuszolaj.
 
Hidegen összekeverjük a kókusztejet a kimért szárazanyagokkal, folyamatos kevergetés közben közepes lángon sűrűre főzzük, beédesítjük (én glicinnel), majd kihűtjük. Amikor dermedni kezd, kihabosítjük pár evőkanál kókuszolajjal, hogy krémesebb legyen. Hűtőszekrényben bedermesztjük. A citromtól kellemesen savanykás végeredményre számítsunk.
 

A középső réteg narancsos kocsonyás dolog:

Összesen 150 ml vízben főtt sütőtök + 120 gramm narancs melyhez még melegen kb. 1-2 teáskanál zselatint adagolunk hozzá és krémes simává turmixoljuk. A piskóta sütésére használt szilikon formába töltve hideg helyen kidermesztjük.

Összeállítás:
 
A megsült piskótát kettészeljük, a citrusos krém harmadát egyenletesen rákenjük, a kidermesztett narancsos réteget ráillesztjük, majd a világos krém második harmadát rákenjük, a piskóta másik felét ráillesztjük és végül a torta tetejét és körben az oldalát is megkenjük. Azonnal tegyük hűtőszekrénybe dermedni. Dekorációnak én kókuszreszeléket, aszalványokat, mandulaszeleteket használtam. Csak akkor vágjuk-szeleteljük amikor már teljesen stabil azaz pár (kb. 3-4) óra múlva.