Paleo répatorta
Hozzávalók a tésztához:
- 70 gramm darált dió
- 20 gramm zsírtalanított kókuszliszt,
- 6 gramm Éléskamra foszfátmentes sütőpor,
- csipet só,
- opcionálisan édesítőszer pl. kevés glicin vagy kókuszvirágcukor,
- 100 gramm finomra reszelt nyers sárgarépa,
- 3 tojás,
- 10 ml bio citrom csavart leve.
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét csipet sóval fehér habbá verjük, a sárgájákat az édesítőszerrel kikeverjük, majd hozzávegyítjük az előzetesen kimért és egybekevert szárazanyagot, reszelt sárgarépát és citromlevet is. Végül a fehérjehabot nagy mozdulatokkal óvatosan hozzáadagoljuk, lazítva ezzel a masszát. Kb. 20 cm-es körátmérőjű szilikonos tortaformába simítjuk, majd 185 Celsius fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók a világos krémhez:
- 350 ml növényi tej (házi kókusztej),
- 35 gramm nyílgyökér liszt,
- csipet kurkuma a szép élénkebb szín érdekében, ami opcionális,
- édesítés egyéni diéta és ízlés alapján (én glicint port használtam, utólag azaz főzést követően kóstolás alapján beállítva az édességét, de stevia is jó választás),
- pici citromlé, és bio citrom reszelt héja, ízlés szerinti mennyiségben,
- 40 gramm kókuszolaj.
Hidegen összekeverjük a kókusztejet a kimért szárazanyagokkal, folyamatos kevergetés közben közepes lángon sűrűre főzzük, beédesítjük (én glicinnel), majd kihűtjük. Amikor dermedni kezd, kihabosítjük pár evőkanál kókuszolajjal, hogy krémesebb legyen. Hűtőszekrényben bedermesztjük. A citromtól kellemesen savanykás végeredményre számítsunk.
A középső réteg narancsos kocsonyás dolog:
Összesen 150 ml vízben főtt sütőtök + 120 gramm narancs melyhez még melegen kb. 1-2 teáskanál zselatint adagolunk hozzá és krémes simává turmixoljuk. A piskóta sütésére használt szilikon formába töltve hideg helyen kidermesztjük.
Összeállítás:
A megsült piskótát kettészeljük, a citrusos krém harmadát egyenletesen rákenjük, a kidermesztett narancsos réteget ráillesztjük, majd a világos krém második harmadát rákenjük, a piskóta másik felét ráillesztjük és végül a torta tetejét és körben az oldalát is megkenjük. Azonnal tegyük hűtőszekrénybe dermedni. Dekorációnak én kókuszreszeléket, aszalványokat, mandulaszeleteket használtam. Csak akkor vágjuk-szeleteljük amikor már teljesen stabil azaz pár (kb. 3-4) óra múlva.