Plantain piskóta - tojásmentes AIP, sőőőőőőt VEGÁN

 
Évek óta vissza-visszatérek a tojásmentes sütemény sütés problematikájára. Még mindig nem sikerült tojásmentesen produkálni tökéletes piskótás állagot paleo alapanyagokból. Habár, készült már nagyon finom muffin, brownie, pite, linzer, kekszes alap, sőőőőőt az eddigi legsikerültebb torta alapom a tavaly nyár elején megsütött gesztenyetorta volt. Az a torta, tényleg nagyon remekül sikerült, minden kóstolójának ízlett. Most új lendülettel nekifogtam a kísérletezgetésnek, és már második próbálkozásra ilyen szépséget hoztam össze. Ami miatt külön örülök, hogy nem kellett hozzá paleo magliszt (tehát még gesztenyeliszt se) és semmilyen hozzáadott finomított édesítőszer se, tehát se cukoralkohol, se méz, se szirup, se glicin...... Így már bátran nevezem AIP-nak, ráadásképpen garantáltan vegán. Még tovább merengve a témán..... sokszor megvádolják a mentes és mindenmentes készítményeket, desszerteket azzal, hogy már annyira mentes, hogy még hasznos tápanyagot se tartalmaz. Még ilyeneket is olvasni sok helyen, hogy a túl sok finomított alapanyag miatt hiába mentes, mert így értéktelen. Hmm.... erre a piskótára még ezt sem mondanám, mert mindösszesen csak kettő féle paleobolti lisztállagú dolgot tartalmaz, amelyik közül az egyik a foszfátmentes borkő sütőpor 5 gramm mennyiségben, a másik pedig a zöldbanán liszt ami a plantain (magyarul főzőbanán) szárított őrleménye, ezért én nagyon szigorúan nem is határolódom el a használatától még AIP-ban sem. Szóval valódi alapanyagok, valódi értékes, hasznos tápanyagok!!!! és semmi trükk, végtelenül egyszerűen elkészíthető!
 
Hozzávalók:
  • 2 db érett plantain azaz főzőbanán (kívül sárga és néhol barnán pöttyözött, nem volt túl nehéz kihámozni a bőréből), mérve: 440 gramm,
  • 1 db hagyományos gyümölcs banán (puha érett, de nem szottyos), megmérve: 100 gramm,
  • fél bio citrom facsart leve (kb. 10 ml),
  • 90 ml házi kókusztej,
  • 90 gramm zöldbanán liszt,
  • 30 gramm házi kókusztej készítés során visszamaradt és kiszárított, majd simára átdarált kókusz szűrlemény,
  • 5 gramm Éléskamra foszfátmentes borkő sütőpor (paleo).
 
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius fokra. A szárazanyagokat (zöldbanánliszt, kókusz szűrlemény, sütőpor) egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük. A többi alapanyagot magas fordulatszámon krémes-habos állagúvá turmixoljuk. A banános masszát a szárazanyagokra öntjük, spatulával összekeverjük, majd szilikon formába simítjuk, és az előmelegített sütőbe helyezzük. Középső sínen, alsó-felső sütési beállítással sütjük, kb. 30-35 percig. Ha már szépen elkezd pirulni a teteje, akkor kész is van. A sütőből kivéve néhány percet várunk, majd rácsra borítva hűtjük. Ez az alap piskóta, egészen bátran mindenki gondolja tovább, mert számtalan további variációban elkészíthető, tölthető, dekorálható stb.