Rizskoch

Természetesen ez is glutén- tejmentes, cukormentes. Különlegessége, hogy fermentált rizs felhasználásával készült. Ritkán fogyasztunk gabonákat, mivel Mat Lalonde nevéhez kötődő tápanyagsűrűségi táblázatban nincsenek előkelő helyen. Éppen ezért igyekszem előnyt adni a szénhidrátoknál a gumósoknak és gyökereknek, míg háttérben vannak a gabonák. Alkalomszerűen természetesen nálam is előfordulnak rizs, köles, quinoa, hajdina formájában, amelyet az úgynevezett "tápláló hagyományok" szerint fermentálok, majd ezután főzöm meg.
Leírom a rizs fermentálás folyamatát ahogy én csinálom:
Leggyakrabban basmati rizst használok, de előfordul hogy jázmin rizst. Nem mérem pontosan a mennyiséget. Általában 3-4 dl rizst folyó víz alatt alaposan átmosok, majd egy üveg tálkába borítom, felöntöm forrásvízzel (szűrt tisztított víz is tökéletes) úgy, hogy teljesen ellepje, adok hozzá egy-két csipet sót és átkeverem. Szobahőmérsékleten hagyom lefedve. Egy-két nap várakozás után leszűröm, átöblítem, csavaros tetejű befőttesüvegbe kanalazom, majd 0,5-1%-os sóoldatos vízzel felöntöm úgy, hogy teljesen ellepje, majd lezárom, berakom a hűtőszekrénybe. Ezt követően akár egy-két-három-négy stb... hétig is elfelejdkezhetek róla. Ha szeretnék belőle valami ételt készíteni, akkor előveszem, leszűröm, folyó víz alatt átöblítem és már használhatom is. A rizs fermentáló vize is hasznosítható sokféleképpen, érdemes pl. hajmosáshoz félretenni, mert nagyon jót tesz neki.
Természetesen, ha egyik pillanatról a másikra döntünk a finomság elkészítése mellett, fermentálás nélkül - csak simán alaposan több vízben átmosva a rizst - is ugyanolyan jól működik a recept, ez semmiképpen se tartson minket vissza attól, hogy megsüssük.
 
Hozzávalók:
  • 3-4 dl fermentált rizs, vagy simán több vízben alaposan átmosott rizs,
  • kb. 6-7 dl növényi tej (házi kókusztej),
  • csipet só,
  • egy-két kanál kókuszolaj,
  • egy-két marék (ízlés szerint) aszalvány, pl. mazsola, aprított datolya,
  • 3 egész tojás,
  • kb. 30-40 gramm tápióka keményítő és bourbon vanília őrlemény vagy gluténmentes bourbon vaníliás pudingpor,
  • egyéni ízlés alapján, valamint követett életmód vagy diéta szerinti édesítőszer (stevia, glicin, szirup stb.).
Elkészítés:
 
A rizst kuktába (TEFAL Elektromos multifunkciós főzőedény) tesszük, felöntjük kb. 5-6 dl növényi tejjel, adunk hozzá egy csipet sót illetve a kókuszolajat, valamint aszalványokat. Lezárjuk, kiválasztjuk a rizsfőzés funkciót és 9-10 perc időbeállítással puhára főzzük. Ezalatt a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját az édesítőszerrel, a kimaradt növényi tejjel valamint a pudingporral (tápióka keményítővel) kikeverjük, a fehérjét egy csipet sóval felverjük. A puhára főtt mazsolás rizshez először a sárgájás, majd a fehérjés habot keverjük, a fehérjével óvatosan bánva, hogy a laza állaga megmaradjon. Zsiradékkal kikent pyrex tálba, vagy kerámia tepsibe simítjuk, majd 190 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással kb. 30-40 percig sütjük (attól függően hogy milyen vastagságú a rizses massza). Amikor már szép világosbarnás a teteje, akkor tekinthetjük késznek. Langyosra hűtve házi készítésű cukormentes lekvárral kínáljuk.