Kakaós-céklás teasütemény sütinyomóval
Többen kértétek hogy készítsek lisztkeverék nélküli finomságot is. Ez egy ilyen. Íme:
Variálható keksz - kinyomós teasütemény. Szinte bármi helyettesítgethető benne, a lényeg, hogy egy könnyen formázható és kinyomható masszát kapjunk. A recept fontos eleme hogy egészséges hozzávalókat tartalmaz, nincs hozzáadott édesítőszer, mert a zöldség megédesíti, gyorsan megvan, nem kell gyúrólap-nyújtólap-sütőpapír. Egy tál és egy főzőedény kell hozzá a sütemény nyomó készüléken kívül meg egy tepsi. Tehát nem kell se nyújtani, se kiszaggatni-pecsétezni, formázgatni-töltögetni-kenegetni mégis mutatós és ízletes.
Hozzávalók:
- 240 gramm főtt céklapüré,
- 30 gramm kókuszolaj,
- 30 gramm kakaópor, lehet karobpor is, de akkor picivel több kókuszolajat rakjunk hozzá,
- 40 gramm mandulaliszt vagy más dióféle lisztje, lehet AIP-ban is megengedett földimandula liszt esetleg őrlemény, vagy gesztenyeliszt,
- 50 gramm kölesliszt, de lehet tápióka keményítő is,
- 1 egész S-es méretű (40 gramm) tojás, helyettesíthető zselatintojással: 5 gramm zselatin és 35 gramm langyos víz keveréke, de fél banánnal (kb 50 gramm) is.
Elkészítés:
Főzzük meg a céklát jó puhára hogy kevés saját főzővizével botmixerrel könnyen tudjuk pürésíteni. (Én ecetes céklasaláta készítésénél recept leírás itt szoktam nagyobb adag céklát kuktában megfőzni és kimaradó céklákat ily módon hasznosítom)
Mérjünk ki belőle kb. 240 gramm pürét, adjuk hozzá a kókuszolajat, tojást (vagy zselatintojást), pürésítsük egybe, végül az előzetesen összekevert szárazanyagokkal fakanállal, majd kézzel alaposan dolgozzuk egybe. Kb. fél órára tegyük hűtőszekrénybe, majd onnét kivéve töltsük a kinyomó hengerbe és a kívánt formákat nyomjuk közvetlenül a tepsibe. Fontos, hogy a tepsit zsiradékkal kikenni nem kell, mert akkor nem tud megtapadni a kinyomóból kijövő formácska. Abszolút nem kell aggódni hogy rátapad a tepsire és nehezen tudjuk felvakarni a formákat, mert eddigi tapasztalataim alapján nem okoz gondot, mindig könnyen feljönnek. Kb. két gáztepsi sütemény lesz. 185 Celsius fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sül készre. Rácson hűtsük ki.
Ezzel a szerkezettel készítettem: sütemény nyomó
Zabpelyhes teasütemény vagy keksz
Misi 11. születésnapi zsúrjára készült. A vendég gyerekeknek, kisbarátainak, a torta, a pogácsák, keksz szalámi, pattogatott kukorica és üdítők mellé plusz alternatívának.
Szerencsére nincs vele sok munka, egyszerűen elkészíthető. Ez egy gáztepsi adag.
Hozzávalók:
- 230 gramm sütőben sült sütőtökpép (lehet főzött sütőtök is, de ne legyen túl vizes),
- 20 gramm Nature Cookta kókuszolaj,
- 10 gramm frissen csavart bio citrom vagy narancs leve,
- 50 gramm Nature Cookta gluténmentes zabpehely,
- 15 gramm Nature Cookta kókuszliszt,
- 15 gramm chia mag őrlemény (chia mag kávédarálón őrölve),
- 80 gramm Nature Cookta mandula liszt.
Elkészítés:
A szárazanyagokat kimérjük, majd összekeverjük, a folyékonyakat szintén kimérjük, meglangyosítjuk és a szárazakra öntjük, először kanállal majd kézzel is összegyúrjuk. Pihentetjük kb. fél órát, formázzuk, tepsibe rakjuk. Előmelegített 180 Celsius fokos sütőben enyhe pirosodásig sütjük. Ekkor egyenként átforgatjuk, visszatesszük néhány percre hogy a másik fele is kapjon pici piros színt, ezután kivesszük a sütőből. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Kívül roppanós, belül omlós.