Túróízű palacsinta

A palacsinta körüli rövid story: Húsvét előtti 41. napra, azaz húshagyó keddre esik a palacsinta világnapja. 2018-ban tehát február 13-a. Este hazaérve kinyitottam a hűtőt és zsírban lesütött sült húst találtam benne, salátákat és csontleves alaplét, nyers gyökérzöldségeket valamint egy tálkában két kis gerezd lesütött sütőtököt... A sült hús mellé zöldségeket sütöttem tepsiben, ezt készítettem dobozolós másnapi ebédnek, a csontlevesből egy adagot bezöldségeltem és vacsora előételnek gyorsan bekanalaztuk. Ezt követően bekevertem a palacsinta tésztát, pihentettem, ezalatt villámgyorsan kikevertem egy túróízű tölteléket. Így lett komplett a vacsora.

Hozzávalók:

  • 3 tojás (kb. 160 gramm),
  • 125 gramm manióka liszt,
  • 55 gramm gesztenye liszt,
  • csipet só,
  • 500 ml kókusztej, vagy más növényi tej.

Elkészítés:

A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, kb. negyed órát pihentetjük. Kókuszolajjal kikent teflonos palcsintasütőben hagyományos módon kisütjük.

Túróízű töltelék:

  • 1 csésze pár napig szobahőmérsékleten áztatott köles (fermentált),
  • kb. 2 csésze kókusztej, vagy más növényi tej,
  • csipet só,
  • opcionálisan: mazsola vagy más darabolt aszalvány, (ha nem szeretjük akkor elhagyható),
  • kb. 10 gramm méz, vagy ízlés és diéta szerinti édesítés, pl. glicin
  • opcionálisan: reszelt bio citrom héja,
  • vanília őrlemény,
  • kb. 10-15 ml bio citrom frissen facsart leve.

Elkészítés:

A fermentált kölest egy nagyobb és sűrűbb szűrő segítségével folyó víz alatt átmossuk, majd főzőedénybe borítjuk, egy csipet sót hozzáadva kétszeres mennyiségű kókusztejben időnként megkevergetve megfőzzük. Ezután fedővel lefedve hideg helyen langyosra hűtjük. Hozzáadunk annyi kókusztejet hogy turmixgépben krémesíteni tudjuk, gyengén átturmixoljuk, végül ízlés szerint édesítjük, citromlével savanykásítjuk, reszelt citromhéjjal, vaníliával ízesítjük, ha szeretjük, adhatunk hozzá aszalványokat, mazsolaszemeket is.

Tisztára olyan, mintha túrós palacsintát ennénk!