Élőflórás diójoghurt

Hozzávalók:

  • 5-6 dl diótej, kb. 4 dkg dióbél + aszalvány (pl. egy füge, egy datolya, egy szilva) felhasználásával készítve,
  • 10 gramm zselatin,
  • 1 db kapszulás probiotikum : olyat válasszatok, amelyik ezek közül legalább az egyik baktériumtörzset tartalmazza: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus vagy néhány evőkanál előző joghurtkészítésből előzetesen erre a célra félretett "starter" kultúra, vagy hideg-nyalat kókuszjoghurt.
  • sterilizált csavaros tetejű üveg(ek),
  • joghurtkészítő gép, vagy ennek hiányában dunsztolásra alkalmas párnákkal-paplannal-rongyokkal kibélelt melegen tartható "inkubátor".

 

Elkészítés:

Diótejet készítünk. Még melegen feloldunk benne 10 gramm zselatint (teljesen fel kell oldódnia), langyosra hűtjük, és előző joghurtkészítésből előzetesen erre a célra félretett néhány evőkanálnyi joghurttal, ennek hiányában 1 db kapszulás probiotikummal homogénre kikeverjük.

Csavaros tetejű kisüvegekbe töltjük, majd egy egész napra a joghurtkészítő gépben (ennek hiányában házilag készített "inkubátorban") savanyítjuk, közben egy-két alkalommal alaposan összerázzuk, vagy sterilizált kanállal átkeverjük. Egy nap leteltével újra összekeverjük, majd hűtőbe pakoljuk. Pár óra elteltével érdemes megnézni hogy összeállt-e. Egészséges, élőflórás savanykás semleges joghurtot kapunk. Akár gyümölcsökkel vagy lekvárral édességnek, akár nyers salátákhoz pl. citromlével fűszerekkel kikeverve is felhasználhatjuk.

INKUBÁTOR KÉSZÍTÉS :  Egy hűtőtáskát vagy dobozt béleljünk ki szivacsokkal-párnákkal-rongyokkal stb, mintha befőtteket dunsztolnánk, melegvizes palackokat rakjunk bele hogy minél tovább tartsa a hőt és ide pakolgassuk be az üvegeket. A melegvizes palackokat időnként ellenőrizzük, szükség esetén friss meleg vizet tegyünk beléjük.