Élőflórás "szotyiföl" vegán
Hozzávalók:
- kb. 5 dkg friss bio (gabonákkal, gluténnal, szójával stb. nem szennyezett) napraforgó magbél,
- 7-8 dl víz,
- 1 evőkanál kristálycukor, vagy vagy datolyaszirup vagy agávé szirup, juharszirup, kókuszvirágcukor stb, ki mivel szeretné, FIGYELEM! semmilyen cukoralkohollal (xilit, eritrit) nem fog működni, nem érdemes kísérletezni, ha már végképp nem tartunk a háztartásunkban kristálycukrot akkor egy darab "mentes" aszalvány (pl. szilva, datolya, füge) pépessé turmixolva is tökéletesen jó "táptalaj" a fermentációhoz.
- 4-5 dkg tápióka keményítő vagy nyílgyökér liszt, (a nyílgyökér por sokkal jobb verzió, részesítsük ezt előnyben)
- 2 db kapszulás probiotikum : olyat válasszatok, amelyik ezek közül legalább az egyik baktériumtörzset tartalmazza: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus, VAGY néhány evőkanál hideg-nyalat kókuszjoghurt VAGY előző savanyításból direkt félretett legalább fél dl joghurt "starter" kultúrának.
- sterilizált csavaros tetejű kisüvegek,
- joghurtkészítő gép, ennek hiányában INKUBÁTOR.
Elkészítés:
Szotyitejet készítünk. Kb. 1 dl vízben csomómentesen elkeverjük a tápióka keményítőt és óvatosan apránként hozzáöntjük a szotyitejet, tűzön "nyúlós-ragadós nokedlitészta sűrűségű" masszává főzzük. Teljesen ragadós, kemény és nyúlós, mint mikor búzalisztből akarunk nokedli tésztát csinálni. Hagyjuk kihűlni 40 Celsius fok körüli hőmérsékletre, fontos hogy ne legyen melegebb! Ez idő alatt két probiotikus kapszulát kihengergetünk pár kanálnyi langyos vízben eloldjuk. A hozzávalóknál alternatívaként felsorolt "starter" kultúrákkal is csinálhatjuk. Amikor már jó a hőmérséklet, azután alaposan hozzákeverjük a felfőzött szotyi masszánkhoz. Ezután mehet bele a kisüvegekbe és egyenletes meleg helyre kell tenni. Ha nincs joghurtkészítő gépünk akkor csináljunk házilag inkubátort egy hűtőtáskát vagy dobozt béleljünk ki szivacsokkal-párnákkal-rongyokkal stb, mintha befőtteket dunsztolnánk melegvizes palackokat rakjunk bele hogy minél tovább tartsa a hőt és ide pakolgassuk be az üvegeket. Ne piszkáljuk, ne rázogassuk ne forgassuk, hagyjuk békén legalább fél napig. Egy alkalommal összerázogathatjuk-keverhetjük, azzal nem ártunk neki. Onnan tudjuk hogy már elkészült, hogy kellemes savanykás íze lesz, az állaga a kocsonyáshoz hasonlatosabb, nem az a nyúlós ragadós mint mikor csak összefőztük a keményítővel. Ezután mehet a hűtőbe, fogyasztás előtt feltétlenül ízesítsük sóval!
Megjegyzéseim:
- Én a képeken látható szotyiföl-t Symbiotic Candida Balance + Natren Bifido Factor Dairy Free-vel oltottam be, de működik más patikai vagy webáruházas tejsav baktérium kultúrákkal is, el kell olvasni, hogy milyen baktérium törzseket tartalmaz.
- Mivel ez a föl nem "hamisföl" azaz a kellemes savanykás - édes ízharmóniát nem cukoralkohol és citromlé adja, hanem a baktérium kultúrák savanyítják, ezért sokkal jobban hasonlít az állati tejekkel készült tejkészítményekhez. Az erjedés folytán jócskán de nem teljesen megy el a napraforgómag íz is, így tehát bátran ajánlom az állati tejekből készült kefír-tejföl-joghurt helyettesítésére húsos-zöldséges ételek tetejére is, pl. a töltött káposztára, rakott kelkáposztára vagy egyéb rakottas húsos ételekhez.
- Mivel élőflórás ezért én azt javaslom, hogy ezt már ne főzzük, süssük, csak nyersen használjuk, így kiaknázhatjuk a baktériumok bélflóránkra gyakorolt pozitív hatásait is. Ez így valódi gyógyszer!
- Változatosan felhasználhatjuk, sós ételekhez is nyersen, magvas házi kenyér kencének vagy házi chips-ekhez mártogatósnak, majonéz helyettesítésére, zöldségkrémleves gazdagítására stb.
- Ha nem kristálycukorral hanem mézzel etetjük a baktérium kultúrákat akkor már nem vegán, ugyanígy figyeljünk oda a baktérium törzsekre is, ha állati tejalapú akkor már szintén nem mondható vegánnak.