Hideg-nyalat kókuszjoghurt házilag

Hozzávalók:

  • 1 db 150 ml-es natúr hideg-nyalat élőflórás kókuszjoghurt, "starter" kultúrának, (azóta a termékgyártója ALL IN natural food névre átnevezte)
  • 1 db közepes kókuszdió, vagy 10 dkg kezeletlen kén-dioxid mentes kókuszreszelék,
  • 1 liter víz, (én forrásvizet használok),
  • 4 dkg Nature Cookta tápióka keményítő,
  • sterilizált csavaros tetejű üveg(ek),
  • joghurtkészítő gép, vagy ennek hiányában dunsztolásra alkalmas párnákkal-paplannal-rongyokkal kibélelt melegen tartható "inkubátor".

Elkészítés:

1 közepes méretű kókuszdiót feltörünk, megtisztítjuk, aprítjuk majd felöntjük kb 1 l vízzel és lassú tűzön - épp hogy csak mozogjon - fél órán keresztül főzzük. Hagyjuk langyosra kihűlni, majd az egészet jó alaposan nagy teljesítményű turmixgéppel 2-3-szor 1-2 percig összeturmixoljuk, leszűrjük.

Vagy kókusztejet készítünk így: kókusztej.

4 dkg tápióka keményítőt kevés vízzel csomómentesre keverjük, és a már nem forró tejhez hozzákeverjük, folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon puding sűrű masszává főzzük. Hagyjuk kb. 40 Celsius fokra visszahűlni és hozzákeverjük a natúr hideg-nyalat élőflórás kókuszjoghurtot. Csavaros tetejű kisüvegekbe töltjük, majd egy egész napra a joghurtkészítő gépben savanyítjuk, közben egy alkalommal tiszta kanállal összekeverjük. Egy nap leteltével újra összekeverjük majd hűtőbe pakoljuk. Pár óra elteltével készen van. Nagyon fincsi, egészséges probiotikus étel. Ha nincs joghurtkészítő gépünk akkor házilagosan INKUBÁTOR-t készítünk.

INKUBÁTOR KÉSZÍTÉS :  Egy hűtőtáskát vagy dobozt béleljünk ki szivacsokkal-párnákkal-rongyokkal stb, mintha befőtteket dunsztolnánk, melegvizes palackokat rakjunk bele hogy minél tovább tartsa a hőt és ide pakolgassuk be az üvegeket. A melegvizes palackokat időnként ellenőrizzük, szükség esetén friss meleg vizet tegyünk bele.