Maniókalisztes kovász

Hozzávalók:
  • 100 gramm gyümölcsélesztő,
  • 50 gramm maniókaliszt,
  • opcionálisan egy-két teáskanál zsiradék (házi zsír, vagy paleolaj, kókuszolaj stb.. de elhagyható).
 
Elkészítés:
A gyümölcsélesztőt a kovász készítésére kiszemelt lehetőleg szélesebb szájú kisterilizált befőttesüvegbe mérjük, és kikeverjük 10 gramm maniókaliszttel. Rácsavarjuk a befőttes üveg tetejét és egy éjjelt de minimum 6-8 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezután újra hozzákeverünk 10 gramm maniókalisztet, tovább pihentetjük, majd megint 10 gramm maniókalisztet és így tovább... kb. 24 órán belül adagonként 10 grammal hozzáetetve az 50 gramm maniókaliszt bele kerül az indító gyümölcsélesztőbe. Ekkor a tetejét lekenhetjük egy-két teáskanál zsiradékkal és 24 órán keresztül csavaros tetővel gondosan lezárva szobahőmérsékleten hagyjuk megkelni. Levegőssé-buborékossá-habossá válik, felemelkedik, jellegzetes "élesztős" szaga lesz. Ez lesz az anyakovász a keltes pékárunk megkelesztője. Lisztekhez hozzáadagolva készülhet belőle kenyérféle vagy édesség-kelt sütemény, bármi hagyományos keltes pékáru.
Maniókalisztes kovász segítségével ezeket a pékárukat készítettem el: