" Krumpli " - krokett - Éléskamra
Paníros husi mellé szerettem volna hétvégére egy kicsit változatosabb és egyben gyerekbarát köretet készíteni viszonylag gyorsan. Mivel "ezer-meg-ezer" éve ettünk utoljára krokettet, ezért tettem egy kísérletet paleo verzióban az elkészítésére. Úgy gondolom, jól sikerült. Érdemes leutánozni:
Az elkészítése nem is bonyolult, néhány összetevős és tojás sem kell bele:
- 200 gramm (azaz egy csomag) Éléskamra Lángos lisztkeverék,
- 170 gramm sűrű cukkinipép (hámozott-darabolt kevés vízben főtt cukkinit botmixerrel pürésítünk),
- 100 gramm puhára főtt édesburgonya villával vagy krumplitörővel szétnyomkodva,
- zöldfűszerek - ízesítők igény szerint (én snidlinget és petrezselymet + inaktív mentes élesztő pelyhet használtam),
- 30 gramm házi zsír.
Elkészítés:
A tisztított és darabolt cukkinit valamint édesburgonyát kevés vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a zsiradékot és még melegen botturmixxal pürésítjük. A zöldfűszereket metéljük és a pürébe keverjük, végül egybedolgozzuk kb. 180 gramm lisztkeverékkel (20 grammot direkt félreteszünk a formázáshoz). Rövid időt - kb. fél vagy egy órát - pihentetjük a tésztát, majd szilikonos nyújtólapon kevés alálisztezéssel nyújtjuk, daraboljuk-formázzuk. Legvégül meghempergetjük a megmaradt lisztben a kroketteket. Hagyományos módon forró zsírban vagy diétásabb-egészségesebb módon Tefal Actifry-ban barnásra sütjük, majd kedvünk szerint tálaljuk.
Egyéb hozzáfűznivalóim-tapasztalataim:
- Egészen biztosan elkészíthető csak cukkinivel vagy édesburgonyával is, de mivel az édesburgonya jóval keményítősebb a cukkininél, a lisztkeverékhez keverendő mennyiségek természetszerűleg változnak. Fiam nem fogadja el az édesburgonya és hús ételtársítást - szerinte az édesburgonya az desszert-édesség kategória - ezért variáltam és vegyítettem cukkinivel.
- Az ízesítésnél a sajtos-burgonyás ízvilágot az inaktív mentes élesztő pehely kiválóan visszaadja, ezért én azt javaslom, hogy aki hagyományos burgonyát és állati tejtermékeket sem fogyaszt, feltétlenül szerezze be, mert nagyon sokoldalúan használható a napi menü összeállítása során, az íze színesebbé-változatosabbá teszi ételeinket, mindezek mellett rengeteg hasznos tápanyagot is tartalmaz. Én rendszeresen használom öntetekbe-szószokba, paleo sajtba, pizza tetejére, vagy csak egyszerűen a feltálalt ételre vagy salátára rászórva, ahogy most a képeken is látható.
- A krokett szerintem húsmentes köztes étkezésnek is fogyasztható, ízlés szerint házi majonézzel vagy ketchuppal társítva. Azt javaslom hogy ez esetben bátrabban fűszerezzük. Érdemes így is kipróbálni a Lángos lisztkeveréket.
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: Éléskamra Finoman reform termékcsalád