Rakott kel variációk

Nagyon szeretem a tepsis rakottas ételeket, mert laktatóak, nem lehet elrontani se nagyon, egy gyerek is simán összeállítja.

A zöldségeket-húsokat csak berakjuk a tepsibe, innentől kezdve csak idő kérdése és készre sül.

Minden évszakhoz találhatunk költséghatékony zöldséges alapanyagot, amit kedvünk szerint társíthatunk húsokkal vagy belsőségekkel így mennyei ételt készíthetünk több napra elegendő adagban.

A kínai kelt nagyon szeretem, de leginkább az őszi szezonban tudom megvásárolni. Ezt a tepsis ételt így ősszel több variációval is elkészítettem, hogy ne legyen unalmas.

Hozzávalók:

  • 1 közepes-nagy fej kínai kel
  • kb. 40-50 dkg máj vagy ugyanennyi hús (bármilyen máj: nyúl-sertés-marha alkalmas rá), de készítettem már ugyanennyi súlyú darált hússal is,
  • fűszerek-zöldfűszerek, attól függően hogy mit választottunk húsnak-belsőségnek, pl. a májhoz nagyon jól passzol a majoránna, sertéshúshoz pedig az őrölt kömény,
  • egy-másfél adag besamel mártás,
  • egy adagnyi főtt rizs helyettesítésére opciók: egy csésze alaposan több vízben átmosott hántolt köles, vagy paleo szemléletben késes aprítóban rizsszem nagyságúra aprított répa vagy más gumós, vagy hámozott, szükség esetén magozott-szeletelt cukkini vagy patisszon vagy főzőtök + kb. fél-egy csészényi cassava gari,
  • a sajtos ízvilág leutánzására Now Foods Nutritional Yeast flakes szórás a tetejére,
  • szalonnadarabok bele, de leginkább a tetejére.

Elkészítés:

A májat ( vagy húst ) kedvünk szerint aprítjuk vagy daráljuk, kevés zsiradékon néhány perc alatt megpirítjuk, fűszerezzük, félretesszük. A kínai kelt párolóedényben néhány perc alatt átgőzöljük.

Elkészítjük a besamel mártást így: besamel mártás

Ha paleo szemléletben készítjük akkor a kiválasztott zöldségeket előkészítjük hozzá, szeleteljük-aprítjuk, ha nem paleo szemléletben készítjük akkor az átmosott kölest beáztatjuk.

A tepsi alját a gőzölt kínai kel levelekkel kirakjuk egy-két rétegben, erre kerül a darált és lepirított máj vagy hús fele, majd az aprított zöldségek cassava garival beszórva. Nem paleo verzió esetén a beáztatott, de nyers, víztől lecsepegetett köles szemek fele adagja, majd a besamel mártás fele része, újra a kínai kelből egy réteg, majd a máj/hús, újra a köles vagy cassava garival beszórt zöldség réteg és legvégül besamel mártás.

Kb 30-40 percig sütjük 200 Celsius fokos sütőben, a tetejét érdemes szalonna darabokkal borítani és Nutritional Yeast Flakes-el beszórni.

Némi magyarázat - kiegészítés a paleo - nem paleo verziókhoz:

Ha a gluténmentes gabona pótlékot - jelen esetben hántolt köles - aprított zöldséggel helyettesítjük, akkor muszáj valamilyen nedvességet beivó beduzzasztó anyagot szórni rá, mert a zöldségek és a besamel mártás túl vizessé-szottyossá-főzelékszerűvé teszik a tepsis ételünket. Erre szerintem a legalkalmasabb paleos lisztféle a cassava gari. Ha kölessel készítjük, az alapos átmosáson-beáztatáson majd lecsöpögtetésen kívül más előkészítés nem kell, mert a nedves anyagoktól (besamel és zöldségek) a sütőben nagyon prímán bedagad-megpuhul és a köles tökéletesen alkalmas arra is hogy ne legyen nagyon szottyos - leveses a végeredmény, valóban szépen összeálljon az egytálételünk.