Besamel mártás - mentesen

Alaprecept tojás és állati tej-tejtermék mentes verzióban.

Hozzávalók:

  • 2-3 evőkanál zsiradék, (állati zsír preferáltan hiszen sós dologhoz a legjobb választás),
  • 3-4 evőkanál manióka liszt,
  • 3-4 dl quinoa tej vagy más növényi tej pl. házi kókusztej, házi földimandula tej, házi mandulatej, házi kesudió tej, szotyitej, stb.
  • 1-2 teáskanál kurkuma por,
  • só, fokhagymás só, vagy néhány gerezd fokhagyma szétnyomkodva, opcionálisan: frissen reszelt szerecsendió,
  • szintén opcionálisan: 3 púpos teáskanál (de lehet több is nyugodtan-bátran ízlés szerint pakolva) inaktív mentes élesztőpehely (Now Foods Nutritional Yeast Flakes), ha ráklikkelsz írok róla részletesen.

Elkészítés: Egy lábasban zsiradékot olvasztunk, beszórjuk a manióka lisztet, folyamatosan kevergetve kicsit barnásabbra pirítjuk, majd felöntjük a növényi tejjel és lassú tűzön puding sűrűségűre főzzük, ügyeljünk rá hogy sima legyen, ne maradjanak benne lisztcsomók. Sózzuk, teszünk hozzá kurkuma port, fokhagymás fűszerezzük, reszelünk bele szerecsendiót, majd legvégül belekanalazzuk az élesztőpelyhet is. A masszának kenhető-kanalazhatónak kell maradnia, ne legyen annyira sűrű hogy megáll benne a kanál, de nem jó ha folyós. Ha kész, tegyük félre kihűlni.

Tipp:

Ha nem diétázunk tojásra, akkor itt ezen a ponton gazdagíthatjuk egy-két kikevert tojássárgájával, de ez elhagyható.

Hozzáadott zsír nélkül így készítsük:

A hideg növényi tejbe keverjük bele a manióka lisztet csomómentesre, majd lassú tűzön főzzük sűrűre, ha puding sűrűségű, akkor ízesítsük.

Néhány étel amihez besamel mártást használok:

Lasagne

Töltött patisszon

Töltött burgonya