"sajtszószos" hús nokedlivel

Ez egy kevés összetevős, nyugiban elkészíthető egyszerű de annál finomabb főétel.

Hogy milyen gyorsan készül el, az attól is függ milyen húst használunk, én marha hús szeleteket választottam, így kicsit tovább tartott megfőzni.

Alapjában véve kevés macerával járó ebéd.

Hozzávalók:

  • kb. 6-8 kisebb vagy 4 nagyobb szelet kb. ujjnyi vastag soványabb hús,
  • 1-2 evőkanál zsiradék,
  • fűszerezés, ízesítés: kurkuma por, só, őrölt bors vagy kömény, zöld petrezselyem, kb. 3-4 púpos teáskanál Now Foods inaktív mentes élesztőpehely, kb. fél citrom facsart leve.
  • 3-4 dl növényi tej,
  • kb. 30 dkg cukkini vagy tökféle, patisszon, lehet télire üvegben eltett is, vagy fagyasztóból előszedett, hiszen úgyis pároljuk-simára turmixoljuk. Ha üveges télire befőzött cukkinit használunk, akkor egy kb. 7-8 dl-es üvegnyi saját levével együtt pont elég lesz, én így készítem a téli eltevésben: cukkini-tökféle télire üvegbe,
  • 1 evőkanál manióka liszt.

Elkészítés

A húsokat leöblítjük, letörölgetjük, és ha vannak benne olyan részek amiket fehér hártya köt össze, azokat éles késsel átvágjuk. Zsiradékot hevítünk egy tapadásmentes serpenyőben. Amikor elég forró a zsiradék, a szeleteket benne oldalanként kb. 2-3 perc alatt elősütjük, úgy hogy közben folyamatosan rázogatjuk-mozgatjuk a húsokat így képezve rajtuk kérget. A sütés alatt sózzuk-fűszerezzük. Az elősütött húsokat félretesszük. Egy másik tapadásmentes de fedővel rendelkező nem túl mély főzőedénybe töltjük a kimért növényi tejet, picit megsózzuk-kurkumázzuk és elkezdjük melegíteni, ebbe helyezzük el a hús szeleteket úgy, hogy teljesen elfedje mindet a növényi tej. Fedő alatt lassú tűzön főzzük, időnként rázogatjuk-mozgatjuk, hogy véletlenül se süljön le, esetleg kevés zsiradékot is adhatunk hozzá.

Az elősütött húsok visszamaradt zsiradékára egy evőkanál manióka lisztet szórunk, elkeverjük, és felöntjük az előzetesen puhára párolt és krémes állagúra leturmixolt cukkinivel. Lassú tűzön néhány percig főzzük, szükség esetén botturmixxal csomómentesítjük.

Ha elég omlós-puha a hús, a cukkinis-maniókás masszát vegyítjük a növényi tejben fővő hús szeletekkel, alaposan elkeverjük, beízesítjük élesztőpehellyel, sóval-citromlével. Egyberotyogtatjuk néhány percig. Az ízét kóstolgatással utóigazítjuk.

Jól illik hozzá köretnek a nokedli.

Nokedli hozzávalók:

Elkészítés:

Felverjük a tojást a vízzel, hozzáadjuk a lisztkeveréket, kicsit pihentetjük a nyers bekevert tésztát, ez idő alatt kb. 3 liter vizet forralunk, a vízbe egy fél evőkanálnyi zsiradékot és kicsi sót teszünk. Hagyományos módon nokedliszaggatóval két részletben főzzük ki, azaz a tésztát gondolatban elfelezzük fél adagnyit a felforrt és hőmérséklet visszamérsékelt gyöngyöző vízbe szaggatunk, újraforrás után kiszedegetjük, majd a másik fele tésztával ugyanezt tesszük. A kifőtt tésztát tésztaszűrőben hideg vizes csap alá tesszük néhány másodpercre és így öblítjük át. Ezután egy tálba borítjuk és tökmagolajjal, oliva olajjal vagy szőlőmagolajjal locsoljuk, így nem tapadnak össze.

A hamis sajtszószos husihoz a nokedli mellett jól passzol még a zöld saláta vagy savanyú uborka is.

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: Éléskamra Finoman reform termékcsalád