Töltött burgonya
Ez, az egyébként sík egyszerű étel akkor született, amikor már fogalmam sem volt milyen hétvégi ételt készítsek, hiszen már unalomig ismétlődtek ezek az ennivalók az elmúlt hetek során: bolognai, tokány, lecsó, főzelékek kolbásszal, és a sült húson, halon, vadason is túl voltunk már.
Nem kell semmit pontosan mérni, bőven elég mindenből a kb-re megadott alapanyag:
A tepsim (PYREX üvegtál) mérete: 25×40 cm.
Az alap amit töltünk:
- Kb. 6 darab nagy méretű burgonya / sárga-fehér édesburgonya azaz a kevésbé édes batáta,
A töltelék:
- egy nagy vöröshagyma,
- pár gerezd fokhagyma,
- kb. 300 gramm darált hús (sertés, marha vagy akár baromfi),
- só, bors, fűszerkömény, zöld fűszerek pl. oregano,
- kevéske állati zsiradék (pl. libazsír, kacsazsír, tyúkzsír),
- sűrű paradicsompüré.
A tetejére a besamel:
- pár kanál cassava gari vagy manióka liszt,
- pár dl. növényi tej (házi kókusztej, vagy quinoa tej) vagy akár bolti ha valaki nem foglalkozik az otthonkészítéssel,
- só, kurkuma por (fűszer),
- inaktív mentes élesztőpehely, (én NOW FOODS inaktív mentes élesztőpehelyt használok ami glutén és minden más mentes), de ez nem kötelező elem, csak választható, tehát ha nincs, akkor nincs, nem tesszük bele,
- opcionális: egy tojás sárgája.
Besamel készítés így, klikk ide: BESAMEL
Elkészítés:
Lesikáljuk a burgonyákat, majd héjastól bő vízben (pici só bele) félpuhára főzzük.
Kevés zsíron az aprított hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, fedő alatt lassú tűzön átpirítjuk, sózzuk fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsompürét és egyberotyogtatjuk, kóstoljuk, utánízesítjük és félretesszük kihűlni.
A kerámia vagy PYREX sütőtálat vékonyan kizsírozzuk. A félbevágott burgonyák közepét kiskanállal kiszedjük, félretesszük. Betöltjük a húsos raguval, a burgonyák tetejére pedig besamelt kanalazunk. A burgonyák közepét villával durvára törjük és a maradék húsos raguval összekeverjük, a felezett és töltött burgonyák mellé halmozzuk a sütőtálban. Ha marad a besamelből erre a halomra is pakolhatunk. Szép barnásra sütjük 180 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt.
Az ételhez jól passzolnak a fermentált zöldségek, pl. én házi hordós savanyú káposztával tálaltam.