Töltött patisszon

Ezen a nyáron rengeteg tökféle van, igyekszem nagyon változatosan felhasználni. Ez is egy lehetséges alternatíva.

Hozzávalók:

  • hámozott, magozott kb. tenyérnyi méretűekre vagdalt patisszon darabok,
  • csirke vagy nyúlmáj,
  • fűszerezés: snidling, majoránna, kömény, nigella mag őrlemény, himalája só, kurkuma por, reszelt gyömbér,
  • kevéske paradicsomszósz vagy nomato szósz,
  • kevéske chia mag darálmány,
  • besamel mártás.

Elkészítés:

Sós vízben félpuhára főzzük a patisszonokat (ha hústűvel néhány helyen átszúrkáljuk, akkor gyorsabban elkészül). Lecsepegtetjük, zsírozott tepsibe pakoljuk úgy, hogy a patisszon daraboknak késsel egyenes stabil talpakat vágunk.

A magok helyén a hámozás során kanállal szép mélyedéseket alakítsunk ki, idekerül majd a fincsi belevaló.

Tölteléknek aprított-fűszerezett-zsíron átforgatott nyúlmájat (csirkemájat) rakunk a mélyedésekbe, amihez egy-két teáskanál chia mag őrleményt valamint paradicsomszószt vagy nomato szószt adunk. A chia mag őrlemény segítségével így egyben marad a májas töltelék, a sütés során sem fog kifolyni.

A töltött patisszonokra besamel mártást kanalazgatunk, majd forró sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük. A sütés utolsó perceiben megszórhatjuk élesztőpehellyel, hogy szépen rápiruljon, hasonlóan mint a sajt.