Zöldséges rakott quinoa

Többször több verzióban elkészítettem már ezt a nagyon finom köretet, ami vegánoknak vagy húsmentesen étkezőknek főétellé is alakítható.
Itt most egy őszi-téli változatot mutatok be.
 
Hozzávalók:
  • egy csésze quinoa, (alaposan több vízben átmosva, leszűrve-lecsepegetve, de a könnyebb emészthetőség érdekében javasolt egy napra vízben áztatni, felhasználás előtt leszűrni-átöblíteni)
  • csokornyi leveles zöldségek, (pl. kínai kel levelek, paraj, fodros kel, petrezselyemzöld stb.)
  • kb. 250-300 gramm nyers sütőtök,
  • tetszés szerinti zsiradék a tál kikenéséhez,
  • kb. 5-6-7 dl húsleves/csontleves alaplé, vegán verzióban zöldség alaplé vagy víz,
  • só, fűszerek (pl. borsikafű, rozmaring, kurkuma por) ízlés szerint,
  • opcionálisan a tetejére: inaktív mentes élesztőpehely, növényi tej, tojás sárgája.
Elkészítés:
 
Tűzálló fedeles pyrex tálat / jénai tálat használjunk.
A zöldleveles zöldségeket valamint a sütőtököt tetszés szerint aprítjuk daraboljuk. Én a sütőtököt vékonyra szeleteltem-daraboltam, a zöldleveleseket csak elnagyoltan ollóval vágtam.
A tálat kenőecsettel zsírozzuk át és rétegesen pakoljuk tele. Én ezt a sorrendet alkalmaztam: vékonyra szeletelt sütőtök, só-fűszerek, erre jött a quinoa egy része, majd a leveles zöldségek egy része, megint a sütőtök vékonyra szeletelt darabokban,  só-fűszerek, quinoa maradéka, majd leveles zöldségek. A tetejére szeletelt sütőtök kerüljön. Végül a húsleves alaplét is öntsük rá, tegyük rá a tál fedelét, és hideg sütőben középső rácsra helyezzük el. Állítsuk be 150-160 Celsius fokra alsó-felső sütési beállítással a sütőt  és kb. egy órán keresztül süssük.
A sütőből óvatosan kivéve fedelét levéve ellenőrizzük, hogy a hozzáadott levest beitta-e a rakott ételünk. A quinoa szépen bedagad, a zöldségek átpuhulnak. Amennyiben még látunk nedvességet, akkor tegyük vissza kb. 10 percre fedő nélkül.
Opcionálisan a tetejére készíthetünk tojásos kencét is: kevés növényi tej + tojássárgája + inaktív mentes élesztőpehely kikeverve, és a sütési idő utolsó 5 percében öntözzük egyenletesen rá, hagyjuk szépen megdermedni. Fedő nélkül, enyhe pirulásig süssük, majd kitámasztott fakanállal hagyjuk kihűlni a rakottas ételünket a sütőben.
TIPP:
Egytálételnek is elkészíthető: rakjunk egy réteg szárnyas husit, vagy belsőséget pl. májat a rakottasba.