Mandulatej

Kellemes és finom sokoldalúan felhasználható növényi tej. Sajnos a mandula kissé drága, a beáztatás héjazás miatt pepecselős a készítése, ezért én nagyon ritkán csinálom, de nagy előnye, hogy univerzális, joghurthoz, sütéshez-főzéshez-turmixokhoz édes és sós végső felhasználásra egyaránt alkalmas.

Hozzávalók:

  • 30-40 gramm natúr, lehetőség szerint friss mandula,
  • csipet só,
  • kb. fél liter víz (én forrásvizet használok),
  • édes felhasználás esetén 1-2 szem aszalt datolya vagy más aszalvány.

Elkészítés:

A mandula szemeket előkezeljük, kb. egy napig aktiváljuk, azaz beáztatjuk picit sózott vízbe annyira, hogy teljesen ellepje a víz, a nap folyamán ezt az áztatóvizet többször cseréljük. Szobahőmérsékleten tarthatjuk, nem muszáj hűtőszekrénybe tenni ez idő alatt. Nyári kánikulai melegben jobb helye van a hűtőszekrényben, de egyébként simán hagyhatjuk a konyhapulton. A barna héjuk ez idő alatt leázik, könnyen eltávolítható, ezután átmossuk leszűrjük. Kimérünk fél liter friss vizet, beleteszünk csipet sót, édes felhasználás esetén az aszalványt is, összefőzzük, kihűtjük langyosra és alaposan összeturmixoljuk kb. kétszer két percig legerősebb fokozaton. Ezután a mandulaszemek teljesen feloldódnak, a sok órás áztatgatás és alapos, erős turmixolástól. Ezt követően szűrögetni is szükségtelen. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, akkor nem muszáj összefőzni se, csak simán nyersen is turmixolhatjuk, de akkor maradhatnak benne mandula törmelékek és ezért célszerű leszűrni.

Mandulatejből ezeket készítettem:

Mandulajoghurt

Sóskamártás

Spenótfőzelék-mángoldfőzelék