Sóskamártás

Nyár elején gyakran készítem, mert már nagyon hiányoznak a friss zöldleveles új zöldségek, és a sóska elsők között zöldell a kertben.
 
AIP verzió azaz az Autoimmun Paleo Protokoll eliminációs szakaszában is megengedett mindenféle "lisztektől" mentesen.
 
Hozzávalók:
 

Elkészítés: 

A zöld leveleket bő vízben megforraljuk, majd a főzővizet kiöntjük (az oxaláttartalom/oxalátterhelés miatt szükséges, az oxalátra nem érzékenyeknél is ajánlott). Az így leforrázott sóskaleveleket a megtisztított darabolt sárgarépákkal valamint édesburgonyával, sóval együtt annyi csontleves alaplében hogy ellepje, puhára főzzük. Az édesburgonyát kicsit később is ráérünk a főzővízhez hozzátenni, mert sokkal hamarabb megpuhul mint a répa. Ezután langyosra hűtjük és krémesre turmixoljuk/botmixerezzük. Az ízét utánaigazítjuk sóval esetleg fokhagymás sóval.

 
 

Sóskamártás

egyszerű paleo verzió

Hozzávalók:

Elkészítés:

A zöld leveleket bő vízben megforraljuk, majd a főzővizet kiöntjük (az oxaláttartalom/oxalátterhelés miatt szükséges, az oxalátra nem érzékenyeknél is ajánlott). Az így leforrázott sóskaleveleket a megtisztított darabolt sárgarépákkal valamint édesburgonyával, sóval együtt annyi vízben hogy ellepje, puhára főzzük. Az édesburgonyát kicsit később is ráérünk a főzővízhez hozzátenni, mert sokkal hamarabb megpuhul mint a répa. Ezután langyosra hűtjük és krémesre turmixoljuk/botmixerezzük.

Egy másik edényben zsiradékot hevítünk, megszórjuk manióka liszttel, folyamatosan kevergetve sötétebbre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva hideg növényi tejjel felöntjük, besűrítjük. Ezt a rántást a sóskapüréhez keverjük, az ízét utána igazítjuk (só, édesítő) és lassú tűzön egyberotyogtatjuk néhány percig.

Aki fogyaszthat tojást, annak javaslom hogy egy kis pohárkában kutyuljon ki egy-két tojássárgáját kicsi növényi tejjel és ha már minden kész, legvégül kevergesse a főzelékhez. Nagyon krémessé és gazdaggá teszi vele.

Feltétnek adhatunk hozzá fasírtot, fűszeres sült húst, vagy tojást.