Maglisztmentes paleo zöldséges tócsni

Ez is egy nagy-nagy nyári kedvenc, amit igyekeztem a legkedvezőbb paraméterekkel kihozni, azaz minél több szezonális zöldség, finom és jó hatású fűszerek, rezisztens keményítő és természetes rostok. Azért hogy ne legyen túl zsíros, nem a bő olajos kisütést, hanem a sütőben tepsis megoldást választottam. De kisüthető serpenyőben is a hagyományos módszerrel.
 
Hozzávalók:
  • kb. 300 gramm reszelt cukkini vagy főzőtök, de patisszon is lehet, ami adódik, abból dolgozzunk,
  • kb. 100 gramm reszelt kelkáposzta levél, de kínai kel is lehet vagy más szezonális leveles, amit szeretünk (pl. mángold, spenót stb.),
  • 2 darab közepes méretű tojás (kb. 110-120 gramm),
  • 5-6 gramm só és egyéni ízlés és követett diéta szerinti fűszerek, (fokhagyma, kurkuma, snidling, oregánó stb..),
  • 100 gramm cassava gari,
  • 20 gramm zöldbanán liszt,
  • 2 evőkanál folyékony állagú kókuszolaj.
Elkészítés:
 
A zöldségeket lereszeljük (én elektromos zöldségreszelőt használok), majd hozzákeverjük a tojásokat, sót, zsiradékot és fűszereket, majd a szárazanyagokat is. Tapadásmentes lapot helyezünk egy nagy gáztepsibe, és helyes kis tócsnikat lapítgatunk kezünk és egy kanál segítségével a sütőlapra. 220 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük középső sínen alsó felső sütési beállítással kb. 30 percig, kb. 20 perc után a lepénykéket megfordítjuk, hogy egyenletesebben süljenek aranybarnára. Köretként vagy kenyérpótlóként fogyasztjuk. Kiegészíthetjük további fűszerekkel, salátával, mártogatóssal.
 
TIPP:
  • kisüthető sós gofrinak is gofrisütőben, vagy serpenyőben kevés zsiradékon lángosként is.
  • adhatunk hozzá inaktív mentes élesztőpelyhet is, a sajtosabb-burgonyásabb ízvilág érdekében.