Zöldséges tócsni - paleo - vegán - AIP
Nálam mindig nyáron kerül előtérbe a tócsni sütés, habár egész évben aktuális lehetne, de a kertben megtermő sok-sok cukkini és tökféle láttán bekattan ez is ötletként. Igen-igen, hagyományosan burgonyából készül, de simán átszabhatjuk reform módon bármilyen tökfélére is a burgonyás ételt, és a tojás helyettesítése sem jelenthet gondot számomra már, jó pár év reformkonyhai háttérrel.
Hozzávalók:
- kb. 300-400 gramm cukkini vagy hagyományos tök, esetleg patisszon (hámozva-magozva feltisztítva),
- 1 nagyobb termetesebb, vagy két darab kisebb méretű leginkább zöldes héjú plantain, azaz főzőbanán (megtisztítva kb. 180 gramm súlyt mértem),
- só és fűszerek egyéni ízlés és követett diéta szerint (én ezeket favorizálom az elkészítés során leginkább: kevés fokhagyma, pici gyömbér, kurkuma por, inaktív mentes élesztőpehely, oregánó, zöld fűszerek, pl. borsikafű, bazsalikom, snidling stb...),
- 50 gramm cassava gari,
- 30 gramm zöldbanán liszt,
- 50 gramm folyékony állagú kókuszolaj.
Elkészítés:
A tisztított darabolt zöldségeket lereszeljük (én elektromos reszelőt használok), egy tálba mérjük, hozzáadjuk a zsiradékot is, sózzuk, fűszerezzük és alaposan összekeverjük. Ezután adjuk hozzá a külön tálba kimért és alaposan összekevert szárazanyagokat. Összedolgozzuk, majd egy tepsibe tapadásmentes lapot helyezünk és kezünk illetve egy kanál segítségével helyes kis tócsnikat lapítgatunk el a masszából a tepsibe. Ez az adag egy nagy négyzet alakú gáztepsi tócsni készítésére elegendő. A sütőt 220 Celsius fokra melegítjük elő, alsó-felső sütési beállítással középső sínen ezen a hőfokon sütjük kb. 30-40 percig. Nagyjából 20-30 perc sütési idő letelte után érdemes megfordítani a kis lepénykéket, hogy egyenletesebben süljenek át. Aranybarnára sütjük. Kihűtést követően önmagában is fogyaszthatjuk köztes étkezésnek de érdemes kiegészíteni salátával, uborkával, zöldségmártogatóssal. Meghinthető inaktív mentes élesztőpehellyel is. Akár köretként is fogyaszthatjuk húsos étel mellé. Még kenyérpótlék funkciót is betölthet, könnyen szállítható, szendvicsként tölthető.
TIPP:
- Ha nem akarjuk a sütőt bemelegíteni, süssük ki tapadásmentes nyeles serpenyőben. Vékonyan kikenve a serpenyőt kókuszolajjal sem ragad le, tehát nem kell bő zsiradék, de persze bő zsiradékban is süthető ha úgy kívánjuk.
- Toast- vagy melegszendvics sütőben is megsüthető, vagy készíthetünk belőle sós gofrikat.