Cukkinisajt

Hozzávalók:

  • 500 ml házi kókusztej,
  • 25-30 dkg tisztított cukkini vagy tök, patisszon,
  • pár gerezd fokhagyma,
  • 60 gramm zselatin, (200 bloom-os erős zselésítő hatású zselatint érdemes használni pl. Great Lakes),
  • 10 gramm inaktív mentes élesztő pehely ( nem sörélesztő pehely - NOW FOODS Nutritional yeast flakes ), - ha nincs, kihagyható,
  • 1 kávéskanál kurkuma por,
  • apróra vágott snidling,
  • 2 teáskanál vagy ízlés szerint almaecet vagy bio citrom leve,
  • 2 teáskanál vagy ízlés szerint só,
  • 2 evőkanál tetszés szerint zsiradék, inkább állati zsír, ne legyen olivaolaj.

Elkészítés:

A kókusztejben enyhén megfőzzük a tisztított hámozott, kockázott cukkinit és pár gerezd fokhagymát. A zselatint benne feloldjuk. Az egészet krémesre turmixoljuk, majd kedvünk szerint sózzuk, fűszerezzük, ízesítjük. Végül hozzákeverjük a zsiradékot is, kacsazsírral vagy libazsírral a legigazibb, ehhez bőrös hájat érdemes vásárolni és azt sütni ki saját kezűleg. A masszát tetszés szerinti szilikonos, vagy műanyag formákba töltjük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük dermedni. Fontos, hogy mihamarabb hűtsük-dermesszük, mert ha sokáig hagyjuk szobahőmérsékleten, akkor kettéválik. Szeletelhető, reszelhető, kenyérre, pizzára pakolható. Sütőben ne süssük, csak hidegen tegyük rá pizzára mert eláztathatja a nedvességtartalma miatt a tésztát.