Panna cotta

Nagyon egyszerűen kevés időráfordítással és minimál alapanyag igénnyel elkészíthető desszert, ami szerintem nyáron nagy előny, ha nem akarjuk az egyébként is meleg lakást sütés melegével befűteni.
 
Hozzávalók:
 
  • 500 ml sűrű krémes-tartalmas növényi tejszín (én házi kókusztejet használtam, de direkt dupla adag kókuszt használva a megszokott folyadék mennyiséghez),
  • 15 gramm zselatin, (200 bloom-os),
  • 20 gramm kókuszvirág cukor, - persze lehet ettől több is annak aki édesszájú,
  • 100 ml víz,
  • opcionálisan kevés vanília aroma, vagy bourbon vanília őrlemény,
  • kevés kókuszolaj a ramekin vagy egyéb más csészék - formák kikenéséhez.
Elkészítés:
 
A vízben lassú melegítéssel kevergetve feloldjuk a zselatint. A kókuszvirágcukrot és a növényi tejszínt elegyítjük, tűzhelyen folyamatos kevergetés közben addig melegítjük, míg teljesen eloldódik az édesítőnk. Kikenjük a formákat kókuszolajjal. A két folyadékot egybeöntjük, adhatunk hozzá vanília aromát, ezután addig kevergetjük míg homogén tökéletesen szemcse mentes lesz. Félretesszük hűlni. Amikor már épp hogy csak langyos, kiadagoljuk a kókuszolajjal kikent formákba, majd egy tálcára pakoljuk és hűtőszekrénybe tesszük dermedni kb. 3-4 órára. A formából úgy tudjuk trükkösen kicsúsztatni, ha a csésze fenekét melegítjük rövid ideig, befedjük a kiszemelt tányérral és óvatosan kimozgatjuk. Tálalhatjuk pohárban is, tányérra való kifordítás nélkül, úgy ahogy a képekkel illusztrálom. Kínáljuk szezonális gyümölcsökkel, sziruppal, aszalványokkal, kókuszvirág cukor hintéssel.