Sütőtökös paleo sajt
Paleo sajtot hagyományosan karfiolból vagy cukkiniből szokás készíteni, én most kipróbáltam sütőtökből is, és nem bántam meg. A legfőbb motivációm az volt, hogy a sütőben megsütött sütőtök valahogy nem volt olyan ízletes fincsi édes, feltételezem hogy nem érte elegendő napsütés a színe sem volt eléggé narancssárgás. Ha már ennyi energiát belefektettem hogy felvágtam-föltisztítottam és egy órán keresztül sütöttem, sajnáltam volna a tyúkjainkkal megetetni. Gondolkoztam hogyan lehetne hasznosítani. Így a megsült sütőtök egy részéből úgy gondoltam paleo sajt lesz. Nagyon nem bántam meg, finom lett!
Hozzávalók:
- 200 gramm sütőben megsült kevésbé édes sütőtök húsa,
- 100 ml leves alaplé (bármilyen csontleves/húsleves),
- 150 ml kókusztej, (házi kókusztejet használok, mert az kevésbé zsíros, és nem markáns kókuszízű)
- 30 gramm por állagú zselatin,
- 30 gramm zsiradék, (házi zsír vagy kókuszzsír, egyéni ízlés és diéta szerint)
- 10 gramm (ízlés szerint) só,
- 2 teáskanál inaktív mentes élesztőpehely,
- pár evőkanál (ízlés szerint) bio szűrt almaecet.
Elkészítés:
Egy főzőedénybe mérjük a levest, belekeverjük a zselatint majd elkezdjük melegíteni, közben kevergetjük addig, amíg föl nem oldódik. Turmixgép kehelybe mérjük a többi alapanyagot, hozzáadjuk a levesben eloldott zselatint és krémesre turmixoljuk. Az ízeket kóstolással utóigazítjuk (só, almaecet, élesztőpehely). Zsiradékkal vékonyan kikent szilikonos formákba töltjük a turmixolt masszát, majd hideg helyen gyorsan bedermesztjük.