ALAPANYAGOK - információkkal

Az elmúlt években a diétánk fő vonala alapvetően gluténmentes, állati tej-tejtermék mentes, cukormentes, hüvelyesek mentes, továbbá mentes még mesterséges adalékanyagoktól, állományjavítóktól, ízfokozóktól és antitápanyagoktól is, a felsorolásom nem teljes, bőven lehetne találni még olyan élelmiszercsoportot amit mi jó ideje mellőzünk. A diétánkon belül a fő irányvonal ezen belül is a paleo irányzat, azaz állati fehérjék és zöldségek-gyümölcsök előtérbe helyezésére törekedtem.

Egy jó időre a tojást is kénytelenek voltuk kiiktatni, mivel intolerancia mutatkozott mind a sárgájára mind pedig a fehérjére a legnagyobb sajnálatunkra. A tojás jelenleg is bizonyos mennyiségbeli korlátozásokra szorul, saját magam továbbra is igyekszem mellőzni, mivel nem tesz túl jót, de gyermekem majdnem napi szinten fogyaszt egy-egy darabot.

Mindezek a korlátozások arra ösztönöztek, hogy térképezzem fel a lehetőségeinket minél alaposabban és a hagyományos magyar konyha jól ismert alapanyagain túl egyéb élelmiszereket adaptáljak a napi menübe.

Tehát ha a receptjeimet olvasva megakadna a szemünk egy-két ismeretlen / szokatlan alapanyagon, itt kimerítőbben lehet informálódni róla.

ALAPANYAGOK - információkkal

Cassava - Manióka

  A fenti képet én készítettem a manióka gyökérről, láthatóan jó vaskos, nagyobb mint egy hagyományos burgonya, a héját viasz szerű réteggel kezelik, alaposan meg kell hámozni, ne maradjanak héj darabok véletlenül se rajta. A manióka (más néven tápióka vagy kasszáva, latinul Manihot esculenta...

Eddoe - Kolokázia - Taró - Malanga

Eddoe - Kolokázia - Taró - Malanga Ezzel a gumós növénykével - gasztronómiai szempontból - 2017. decemberében ismerkedtem meg közelebbről londoni utunk során. Innét-onnét hallomásból, külföldi gasztrobloggerek írásából már korábban is tudtam létezéséről, de amikor 2017-es kinti tartózkodásunk alatt...

Glicin

Mi is az a glicin? A glicin egy fehérjealkotó aminosav, mely a kollagénben kb. 35%-ban, más fehérjében viszont csak kis mennyiségben fordul elő. Neve a görög glykós - édes - szóból ered. Színtelen, kristályos, édes ízű, vízben jól oldódó anyag. Édessége nagyjából megegyezik a...

Inaktív mentes élesztőpehely - Nutritional Yeast Flakes (INACTIVE)

  Inaktív mentes étkezési élesztőpehely - Nutritional Yeast Flakes (INACTIVE) Ez egy tisztázó cikk, régóta szerettem volna bővebben-részletesebben írni róla, de mostanában gyakran felmerülő kérdés ezért nem halogathatom tovább a megírását. Az élesztő pehely illetve sörélesztő elnevezés...

Plantain - főzőbanán

  Zöldségbanán - főzőbanán de gyakran nevezik zöldbanánnak ..... ami semmiképpen sem összetévesztendő a még éretlen azaz zöld gyümölcsbanánnal. Afrikából terjedt el, ahol zöldségként úgy használják, mint Európában a krumplit. Mérete - különösen hosszúsága - nagyobb, mint a hagyományos...

Tigernut - földimandula

Másnéven tigrismogyoró, mandulapalka, tigrisdió, tudományos neve: Cyperus esculentus ssp. sativus. A neve félreértésre adhat okot, ugyanis nem csonthéjas, nem dió, se nem mogyoró, nem bokron, nem is fán terem. Gumós fűféle (sás), rokona a papiruszsásnak. A gumóját (gyökerét) fogyasztjuk, a növényke...

YAM gyökér - YAM gumó

  Magyarosan: jamszgyökér. DIOSCOREA nemzetség. A név eredete afrikai, őshazája Afrika. A növénynek 650 különböző faja van. A trópusokon és a mérsékelt öv melegebb éghajlatú vidékein mindenütt megtalálható. A világ yamgyökér termésének nagyjából 90%-át továbbra is Afrikában termesztik...