Vadas mártás
Húsos csontból (pl. marha, vagy sertés) hosszanfőtt húslevest készítettem (aktuálisan vaddisznóból), kizárólag fűszerezve a húsleves lét (gyömbér, fokhagyma, babérlevél). Ha precízebbek vagyunk akkor előtte kb. két napig páclében érdemes tartani a megfőzendő húst. A páclébe én ezeket a fűszereket pakolom bele: babérlevél, fokhagyma gerezdek, koriander, borókabogyó, gyömbér.
A levest leszűrtem, a csontról a húst leszedegettem. A nagyobb húsdarabokat félreraktam. A húsleves egy részében puhára főztem a gyökereket: sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, tettem hozzá egy kevés zellerzöldet is, valamint egy kis darab karalábét. A puhára főtt zöldségeket turmixoltam. Elkészítettem a rántást: zsiradékot hevítettem, amibe manióka lisztet / édesburgonya lisztet kevertem, majd zsemleszínűre pirítottam, és hideg házi kókusztejjel öntöttem fel, sűrűsödésig kevergettem, majd a zöldségpüréhez hozzáadtam. A rántás illetve lisztes (manióka liszt vagy édesburgunya liszt) sűrítés elhagyható, ha több gyökeret-gumót főzünk bele és liszt nélkül is elég sűrű a mártás. Így még valódibb és egyszerűbb is az elkészítés. Bio citromlével és cukormentes dijoni mustárral vagy ha kell még sóval, kókusztejjel állítsuk be a kívánt ízvilágot.
A félretett nagyobb húsdarabokat kevés zsíron és fokhagymán-rozmaringon átpirítottam, majd hamis zsemlegombócokkal valamint a vadas mártással tálaltam.
A hamis zsemlegombócokat a tojásmentes házi tészta recept szerint csináltam, de nem volt itthon elég cassava garim, csak így jóval lágyabb lett, ezért csak fagyiskanállal szaggattam bele a főzővízbe, nem tudtam szép csíkosra villával megformázni. A képen láthatóan kicsit sötétebb is, mivel szórtam hozzá szárított zöld fűszert.
A vadast szerintem kicsik-nagyok egyformán szeretik, nagyon egészséges és ízletes étel minden évszakban.