Quinoa tej
Hozzávalók:
- 40 gramm Nature Cookta quinoa basic,
- 500 ml víz,
- egy csipet Nature Cookta Parajdi só.
Elkészítés:
A quinoát szárazon kimérjük, majd jó alaposan folyó víz alatt egy nagyobb és nyeles szűrőben addig mossuk, amíg már nem habosodik a víz. Egy tűzálló edényben csipet sóval és 3-4 dl tisztított vízzel teljesen szétfőzzük, majd az egészet langyosra hűtjük, és turmixgéppel a legerősebb fokozaton - ha szükséges a gépet közben pihentetve - homogénné turmixoljuk. Ezután kiegészítjük tisztított vízzel összesen 600 ml mennyiségre.
Az így elkészített tej kiváló alap sós mártásokhoz, öntetekhez, vagy további sütéshez, főzéshez, erjesztéshez az állati tej pótlására az arra érzékenyeknél.
Desszertekhez süteményekhez önmagában nem, csak keverve pl. kókusztejjel, vagy diófélékből (pl. mandula-, mogyorótej, azoknak akik nem érzékenyek rá) készült tejjel keverve ideális, mivel alapból nem édeskés ízvilágú.
Ha mégis édes italnak szeretnénk, akkor turmixoljunk hozzá bio kénezetlen cukrozatlan aszalványt (házi készítésű preferáltan).
További receptek amiket a quinoa tejjel készítettem: