Spenótfőzelék - Mángoldfőzelék

Tavasztól őszig kb. kéthetente főzöm mert szeretjük, mindegy hogy spenótlevél vagy mángold levél (levélnyél nélkül), teljesen egyformán készítem, egyformán szeretjük. Nem mérek precízen semmit, kb-ra csinálom.

Hozzávalók:

  • egy jó nagy tál válogatott, tisztított-mosott leszárazott spenótlevél vagy mángold levél nyél nélkül,
  • sárgarépák (kb. kétszer annyi súly mint a zöld levelek),
  • pár dl növényi tej, pl. házi kókusztej de lehet kesudiótej, mandulatej (mindegy melyik, talán a kesudiótej passzol a leginkább),
  • egy közepes méretű édesburgonya fele,
  • 2-3 evőkanál manióka liszt,
  • néhány gerezd fokhagyma,
  • só, őrölt szerecsendió,
  • 1-2 evőkanál zsiradék,
  • édesítésnek ha még szükséges (az édesburgonya is édesíti) GAL Glicin.

Elkészítés:

A zöld leveleket bő vízben megforraljuk, majd a főzővizet kiöntjük (az oxaláttartalom/oxalátterhelés miatt szükséges, az oxalátra nem érzékenyeknél is ajánlott). Az így leforrázott spenótleveleket a megtisztított darabolt sárgarépákkal valamint édesburgonyával, fokhagymagerezdekkel, sóval együtt annyi vízben hogy ellepje, puhára főzzük. Az édesburgonyát kicsit később is ráérünk a főzővízhez hozzátenni, mert sokkal hamarabb megpuhul mint a répa. Ezután langyosra hűtjük és krémesre turmixoljuk/botmixerezzük.

A zsiradékot hevítjük, majd manióka liszttel beszórjuk, és folyamatos kevergetés közben zsemleszínűre pirítjuk (rántást készítünk), hideg kókusztejjel felöntjük és a tűzről lehúzva gyors kevergetés közben besűrítjük. A spenótpürét és az így elkészített rántást egybe botmixerezzük, néhány percet még főzzük és beízesítjük kedvünkre. Én ezekkel variálok általában: szerecsendió frissen reszelve, fokhagymás só, édesítőnek Gal Glicin. Aki fogyaszthat tojást, annak javaslom hogy egy kis pohárkában kutyuljon ki egy-két tojássárgáját kicsi kókusztejjel és ha már minden kész, legvégül kevergesse a főzelékhez. Nagyon krémessé és gazdaggá teszi vele.

A főzeléket tetszés és diéta szerint komplettálhatjuk levesben főtt hússal, vagy fasírttal vagy főtt tojással, tükörtojással, sült szalonnával vagy belsőségekkel-májjal.

Elkészítés Monsieur Cuisine Plus konyhagéppel:

A leforrázott mángoldleveleket az aprítógép üstjébe tesszük a darabolt sárgarépákkal valamint édesburgonyával, fokhagymagerezdekkel. A TURBÓ gombot nyomva 4-es fokozaton a zöldségeket pürésítjük. Hozzáadjuk a növényi tejet, a zsiradékot, sót-fűszereket és 20 percig 100 Celsius fokon 1-es fokozaton főzzük. Megkóstoljuk, utánízesítjük-fűszerezzük, majd belekanalazzuk a manióka lisztet és  8 percig 95 Celsius fokon 2-es fokozaton sűrítjük. Ha krémesebb végeredményt szeretnénk, akkor érdemes kb. 30 másodperc beállítással 1-es fokozatról fokozatosan 7-es fokozatra tekerve átmixelni a főzeléket.